Capaciteitentest voorbereiden en oefenen
Clayton Vitor
Capaciteitentest voorbereiden en oefenen
03/11/2016
3 min
0

Capaciteitentest oefenen belangrijk?

03/11/2016
3 min
0

Een capaciteitentest kom je eens in je leven tegen. Het is namelijk een onderdeel van een assessment. Tijdens jouw sollicitatieprocedure kan het voorkomen dat je een Selectie assessment moet maken, maar ook als je al aan het werk bent wordt er wel eens gevraagd om een Ontwikkelassessment af te leggen. Op deze manier krijgt jouw (toekomstige) werkgever een goed beeld van jouw vaardigheden. Alleen vragen veel mensen zich af of oefenen voor een capaciteitentest wel zin heeft. Wil je oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Capaciteitentest oefenen uitleg

Het antwoord is ‘ja’. Oefenen voor jouw capaciteitentest kan er namelijk voor zorgen dat je de antwoorden sneller gaat zien en daarbij de onderwerpen ook beter begrijpt. In de theorie staan namelijk veel oplossingsstrategieën. Alle tips die jij krijgt door het leren van de theorie kun je direct toepassen in de praktijk. Daarnaast ga je steeds sneller de verbanden zien bij bepaalde onderdelen en de sommen sneller berekenen aan de hand van jouw opgedane kennis. Je werkt dus aan jouw Competentie: Zelfontwikkeling, waarbij je de opgedane kennis kunt gaan toepassen in de praktijk. Ondanks dat de vragen op de capaciteitentest waarschijnlijk anders zullen zijn dan bij de oefentests, heb je wel houvast om de antwoorden sneller te kunnen geven.


Verschillende onderdelen op de capaciteitentest

Een van de redenen waarom je veel moet oefenen voor de capaciteitentest en het bijbehorende assessment is dat je weet wat je kunt verwachten. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen en de benamingen ervan kunnen je soms niet kennen. Echter komt het vaak op hetzelfde neer: leesvaardigheid, taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht zijn bijvoorbeeld onderwerpen die terugkomen in verschillende delen van de capaciteitentest. Door te oefenen leer je de benamingen kennen en weet je in de meeste gevallen direct wat je moet doen. Je weet immers wat er van jou gevraagd wordt en kunt je daardoor volledig concentreren op de vragen.

Capaciteitentest voorbereiden tips

Er bestaan wel theorieën over hoe jij het beste kunt leren, maar dit is ook afhankelijk van jouw Competentie: Leervermogen. Je moet in staat zijn om alles aan te kunnen leren en de een is beter in het ene onderwerp dan de ander. Echter kun je jezelf hier wel op trainen door middel van de Competentie: Discipline. Het is hierbij van belang dat je alle onderdelen van de capaciteitentest geleerd hebt en niet alleen de onderdelen waar je niets van snapt

Met een planning jouw intelligentie oprekken

Hoe maak ik een tijdsindeling? Als eerste is het goed om te weten dat je hier mee moet beginnen vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je een assessment moet gaan maken. Schrijf daarna alle onderdelen van de capaciteitentest overzichtelijk onder elkaar op. Afhankelijk van jouw bestaande kennis kan deze tijd per onderdeel verschillen. Jouw intelligentie kan namelijk wel opgerekt worden voor de capaciteitentest, zodat je gemiddeld een goede score kunt behalen.

Meerdere competenties ontwikkelen met het oefenen van de test

Aan de hand van het overzicht dat je gecreëerd hebt, kun je een goede planning maken en direct beginnen met oefenen. Zorg ervoor dat je als eerste de theorie goed doorneemt. Hierin staan namelijk tips en oplossingsstrategieën, waardoor je sneller op weg geholpen wordt.

Tijdsdruk kun je vermijden met een goede voorbereiding

Alle competenties en vaardigheden die jij verder ontwikkelt met het oefenen kun je weer inzetten tijdens jouw capaciteitentest en jouw verdere loopbaan. Ieder ontwikkelpunt kan namelijk aangepakt worden door veel te oefenen. Daarnaast leer je om steeds sneller te werken zonder veel fouten te maken. Dit is noodzakelijk tijdens de capaciteitentest. Je moet immers kunnen presteren onder tijdsdruk. Er zijn heel veel vragen die je moet beantwoorden binnen een bepaalde tijd. Als je een bepaald onderwerp niet snapt, kun je veel tijd verliezen.


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

Reacties
Categorieën