Algemeen
Clayton Vitor
Algemeen
04/13/2020
5 min
0

Met de hbo toelatingstest maak je stappen

04/13/2020
5 min
0

Soms kun je niet anders dan stoppen met de opleiding waar je mee bezig bent. Er zijn onvoorziene omstandigheden waardoor werken wellicht beter is op dat moment, waardoor je uiteindelijk geen diploma in jouw bezit hebt. Wanneer je dan weer wilt gaan studeren kan dit voor veel problemen zorgen. Je voldoet immers niet aan de toelatingseisen van een hogeschool, waardoor je niet zomaar aan jouw studie kunt beginnen. Als je vastberaden bent dat je toch wilt gaan studeren kun je de hbo toelatingstest doen. Met deze test worden jouw vaardigheden en kennis bekeken om te zien of je bij de opleiding past en in hoeverre je successen kunt boeken in de toekomst. Voordat je aan de toets gaat beginnen is het echter goed om te weten hoe de toets eruit komt te zien en welke voorwaarden eraan gesteld zijn. Wil je nog meer oefenen? Bekijk dan onze trainingspakketten onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de hbo toelatingstest?

Een hbo toelatingstest wordt ook wel de 21 plus toets genoemd. Deze toets wordt ingezet wanneer je niet via de reguliere weg in aanmerking komt om de opleiding te starten. Dit houdt in dat je geen vooropleiding hebt gevolgd die aansluit bij een hbo-opleiding. Wanneer je een havo, vwo of mbo-niveau 4 hebt afgerond moet je via de normale weg inschrijven voor een opleiding. Alleen als je geen diploma in jouw bezit hebt van een van deze vooropleidingen kun je beginnen aan de toets. Het is echter geen eenvoudige weg om op deze manier toch te mogen starten, waardoor je op zoveel mogelijk dingen voorbereid moet zijn. Zo moet je weten dat je alleen aan de hbo toelatingstest mee mag doen als je in het studiejaar waarin je start 21 jaar of ouder bent. Je mag dus wel met 20 jaar deelnemen aan deze toets, maar moet hierbij aan kunnen tonen dat je voor september 21 jaar bent. Daarnaast moet je aan kunnen tonen dat je geen andere diploma’s in jouw bezit hebt en ook niet bezig bent om deze op dat moment te behalen. 

Er zijn geen algemene richtlijnen vastgesteld waaraan een hbo toelatingstest moet voldoen. Hierdoor kan een hogeschool zelf invulling geven aan de toets. Je weet daarom alleen welke onderdelen je moet voorbereiden als je alle informatie op de website van de hogeschool doorleest. Aan de hbo toelatingstoets zijn ook kosten verbonden. De kosten zijn ook altijd terug te vinden op de website van de hogeschool. Doordat ook hier geen algemeen bedrag aan gesteld is, variëren de kosten tussen de 100 en 200 euro voor de normale onderwijsinstellingen en ligt het bedrag bij hogescholen als NTI, NCOI en LOI rond de 75 euro. 

 

Welke onderdelen kun je tegenkomen bij de hbo toelatingstest?

Hoewel hogescholen zelf invulling mogen geven aan de hbo toelatingstest, worden er wel verschillende toetsvormen gehanteerd die op elkaar lijken.  Ook is de capaciteitentest vrijwel overal hetzelfde, waardoor jouw vaardigheden altijd op de juiste manier in kaart kunnen worden gebracht. Onderstaande informatie neemt jou mee langs de verschillende onderdelen, zodat je weet hoe je jezelf hier het beste op voor kunt bereiden. 

Een van de toetsvormen van de hbo toelatingstest is aan de hand van taalexamens. Talen zijn een belangrijk onderdeel van opleidingen, doordat het ook een deel communicatie is en belangrijk is om de lesstof te kunnen begrijpen. In de meeste gevallen worden daarom taalexamens voorgelegd voor Nederlands en Engels, maar soms kunnen er ook andere vreemde talen worden gevraagd. Welke talen je ook moet gaan doen, je zult altijd te maken krijgen met lees- en schrijfvaardigheid. Voor de taalexamens moet je een brede woordenschat hebben. De taalexamens, die gebaseerd zijn op de havo-examens, worden afgelegd aan de hand van verschillende teksten. Deze teksten zijn vaak allemaal op een andere manier opgebouwd en hebben daarnaast verschillende niveaus. Jouw schrijfvaardigheid behoeft ook een goede woordenschat. Je moet immers een tekst schrijven die inhoudelijk helemaal klopt en waarbij je niet vaak in herhaling valt.

Een andere toetsvorm is de capaciteitentest. De capaciteitentest toetst jouw vaardigheden aan de hand van verschillende vraagstukken. Je kunt hier altijd een aantal vaste vraagstukken terugvinden, welke jouw taal- en rekenvaardigheden, logisch en abstract redeneren en ruimtelijk inzicht testen. Zo testen cijferreeksen niet alleen jouw logisch redeneren, maar moet je hier ook jouw rekenvaardigheid aantonen om tot het goede antwoord te komen. Bij figuurreeksen gaat het niet alleen om jouw abstract redeneren, maar ook het oog van details is belangrijk. Op de capaciteitentest wordt ook jouw hoofdrekenen op de proef gesteld. Je zult hierdoor op de hoogte moeten zijn van alle rekenregels en ook moeten weten hoe je deze toe moet passen. Daarnaast moet je bij verhaalsommen niet alleen kunnen rekenen, maar ook moeten kunnen analyseren om irrelevante informatie eruit te halen.


Waar moet je rekening mee houden bij het voorbereiden van de hbo toelatingstest?

Als je de hbo toelatingstest gaat oefenen, is het belangrijk dat je hier een planning bij maakt. Een overzicht van alles wat je gaat doen, de benodigde tijd en dit opdelen in verschillende tijdvakken kan jou namelijk helpen om consequent te werk te gaan. Hierdoor loop je ook niet het risico dat je delen van de test niet geoefend hebt en merk je dat jouw vaardigheden steeds verder vooruitgaan. Ook ontwikkel je op deze manier steeds meer zelfvertrouwen. Dit zelfvertrouwen kan van pas komen tijdens de toets, omdat je hier vaak te maken hebt met een tijdsdruk. Je moet veel verschillende vragen beantwoorden in een korte tijd, waardoor het nadelig kan zijn als je onzeker de toets in gaat. Je raakt zo sneller in paniek, waardoor je onnodige fouten gaat maken en uiteindelijk geen voldoende gaat halen voor de toets. Dit kun je met zelfvertrouwen dus voorkomen en je gaat merken dat jouw kans op een plaats binnen de opleiding vele malen groter wordt.  


Wat kun je doen als je de hbo toelatingstest niet voldoende afrondt?

Aan het einde van de hbo toelatingstest krijg je na enkele werkdagen te horen hoe jij de toets hebt gemaakt. Als je een positieve score hebt behaald ontvang je ook een Verklaring van Toelaatbaarheid. Het kan echter ook voor komen dat je geen voldoende hebt en hierdoor afgewezen wordt voor de opleiding. In dit geval is het een mogelijkheid om het examen in te zien. Hiervoor moet je een beroep indienen bij Studentenzaken. Je kunt dan precies zien wat je fout hebt gedaan en waar je eventueel op kunt letten voor bijvoorbeeld een herkansing. 

Als je na de herkansing nog niet bent toegelaten en je het niet eens bent met deze beslissing is het soms mogelijk om een bezwaarschrift in te dienen. Je moet hierbij wel goed voor ogen hebben waarom je het niet eens bent met de beslissing. In veel gevallen worden de resultaten immers als leidraad van de beslissing gebruikt, waardoor een bezwaar indienen vrij lastig is om hier verandering in te brengen. Soms kun je hierdoor echter aan de hand van een gesprek toch nog stappen mee maken, waardoor je misschien toch aan de hbo-opleiding kunt beginnen. Denk er echter goed over na of je niet beter uit kunt kijken naar een andere studie of de toelatingstoets nog een keer opnieuw kunt maken in de toekomst om een ander resultaat te bereiken.

 

Nog meer oefenen voor de hbo toelatingstest

Wil je nog meer oefenen voor de hbo toelatingstest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

Reacties
Categorieën