Toon jouw intelligentie aan met de IQ test hbo
07 april 2020 

Toon jouw intelligentie aan met de IQ test hbo

De stap maken om opnieuw te gaan studeren is niet altijd eenvoudig. Soms zit er een lange tijd tussen, waardoor je gewend bent aan het werken. Wanneer je een hbo-opleiding wilt gaan doen en niet over de vereiste toelatingseisen voldoet, kom je in aanmerking voor een 21 plus toets. Deze toets kan aantonen of je toch de juiste vaardigheden en kennis bezit om de opleiding met succes af te kunnen ronden. Een van de onderdelen die je tegen kunt komen is de IQ test hbo. Met deze test wordt gekeken of jouw intelligentie op het juiste niveau zit. Je moet jezelf hier goed op voorbereiden. Onderstaande informatie helpt jou hierbij. 

 

Inhoudsopgave

 

Wat is de IQ test van het hbo?

Als je voor de toelating tot de gewenste hbo-opleiding een IQ test hbo moet gaan maken is het verstandig om hier zoveel mogelijk informatie over op te zoeken. Je moet immers weten wat deze toets is en welke onderdelen er voor komen. Deze IQ test wordt ook wel een capaciteitentest genoemd. Deze toets test jouw vaardigheden, kennis en deskundigheid. Aan de hand van de resultaten kan een onderwijsinstelling zien of je de vaardigheden bezit om de opleiding met succes af te kunnen ronden en waar nog werk aan de winkel is. Het is daarom niet alleen een resultaat dat van belang is voor de opleiding, maar ook voor jezelf. Je weet waar je zelf aan kunt gaan werken gedurende jouw loopbaan. 

Een IQ test van het hbo is vaak op dezelfde manier opgebouwd. Je komt daarom veel verschillende onderdelen tegen die je moet maken binnen een bepaalde tijd. Je moet goed kunnen presteren onder tijdsdruk. Onnodige fouten worden keihard afgestraft, waardoor je de toets niet met succes af kunt ronden. Stressbestendigheid is daarom van belang bij het maken van deze capaciteitentest. Je krijgt veel meer zelfvertrouwen, waardoor je ook vragen over zou kunnen slaan als je deze even niet weet. De paniek houd je achterwege en je kunt met gemak toegelaten worden tot de opleiding. Daarbij weet je ook direct welke vaardigheden je bezit, zodat je deze in kunt zetten tijdens de opleiding. 

 

Welke onderdelen kunnen er voor komen op de IQ test van het hbo?

De IQ test van het hbo bestaat altijd uit een aantal onderdelen, die allemaal andere vaardigheden toetsen. Zo kunnen jouw taalvaardigheden, rekenvaardigheden, ruimtelijk inzicht en logisch redeneren getoetst worden. Een opleiding ziet hiermee of je de juiste vaardigheden bezit en kan bekijken of de gewenste opleiding bij jou als persoon past. Het is daarom verstandig om meer te weten over de verschillende onderdelen, zodat je ook beter weet hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden. 

 

Een van de onderdelen die je tegen gaat komen is het onderdeel cijferreeksen. Deze reeksen bestaan uit een aantal cijfers. Ieder cijfer volgt zich logischerwijs op met de voorgaande. Het is aan jou om de logica hierachter te ontrafelen en het missende cijfer in de reeks te kunnen plaatsen. Hierbij gaat het om de basis rekenregels, zoals optellen en aftrekken. Deze kunnen apart van elkaar gebruikt worden in de eenvoudige reeksen, maar ook door elkaar heen om het lastiger te maken. Logisch en abstract redeneren wordt ook getoetst aan de hand van figuurreeksen. Deze werken in feite hetzelfde als cijferreeksen, maar nu staan er verschillende figuren die een bepaalde logica bevatten. Aan de hand van veranderingen binnen de figuren kun je uiteindelijk het laatste figuur toevoegen waarmee je de reeks compleet maakt. Je moet hierbij ook goed opletten op ieder detail, zodat je de verschillende figuren aan elkaar kunt koppelen. 

Jouw taalvaardigheid wordt bij de IQ test van het hbo op verschillende manieren getoetst worden. Zo kun je woordrelaties, tegenstellingen en synoniemen en syllogismen tegenkomen. Hiervoor moet je een uitgebreide woordenschat hebben. Zonder deze woordenschat kun je immers geen verbanden leggen en kun je ook niet weten wat een woord precies betekent. Je zult daarom flink aan de slag moeten gaan om deze woorden te begrijpen en te weten wat ze betekenen. Dit kan ook van pas komen bij andere onderdelen van de toets, waardoor je uiteindelijk veel beter uit bent en jouw score positief kunt beïnvloeden. 

 

Ruimtelijk inzicht gebeurt voornamelijk door middel van kubussen. Je kunt een kubus zowel opengevouwen als dichtgevouwen tegenkomen. Het is aan jou om door middel van een plattegrond de bijbehorende kubus te kunnen vinden of andersom. Ook zou het kunnen zijn dat je de kubus moet draaien en kantelen om tot het goede antwoord te komen. Je zult hierbij niet alleen op de verschillende kleuren moeten letten, maar ook op eventuele patronen. Deze moeten goed op elkaar aansluiten, waarbij het niet altijd even eenvoudig is om direct de juiste oplossing te zien. Ruimtelijk inzicht is echter wel belangrijk in veel verschillende werkvelden, waardoor het vanzelfsprekend is dat je dit tijdens jouw opleiding al moet hebben. Tijdens de opleiding kun je jezelf hier uiteraard nog in verbeteren als dit nodig is, maar de basis moet er zijn. 

 

Voorbereiden op de IQ test van het hbo

Veel opleidingen geven aan dat je niet voor de IQ test van het hbo kunt oefenen. Echter kun je dit wel degelijk, doordat er veel verschillende vraagstukken online te vinden zijn. Met veel oefenen kun je ook nog extra vaardigheden ontwikkelen. Zie het als een soort hersentraining, waarbij je dagelijks aan de slag gaat met verschillende opdrachten. Door bezig te blijven ga je niet alleen steeds beter antwoorden, je gaat ook merken dat je daadwerkelijk vooruitgaat en jouw score kunt verbeteren. Je moet daarvoor wel iedere dag aan de slag gaan. Maak hier desnoods een goede planning voor, zodat je direct aan de slag kunt gaan en jouw vaardigheden sterk doorontwikkeld hebt voordat de daadwerkelijke IQ test eraan komt. Je bent hierdoor vrijwel verzekerd van een toelating tot de hbo-opleiding naar keuze en kunt je gaan richten op alle tentamens die je in de toekomst nog zult krijgen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down