30 maart 2020 
6 min. leestijd

De hbo 21 plus toets voorbereiden aan de hand van informatie

De hbo 21 plus toets voorbereiden aan de hand van informatie

Studeren gebeurt in de meeste gevallen automatisch na het volgen van een vooropleiding. Zodra je klaar bent met een havo of vwo stroom je door naar een hbo-opleiding of universitaire studie. Echter kan het ook voor komen dat je door onvoorziene omstandigheden vroegtijdig moet stoppen met jouw vooropleiding. Hierdoor heb je geen diploma in handen die jou toegang geeft tot een van deze opleidingen, waardoor het uitzicht op een carrière soms in lijkt te storten. Er is echter nog een kans door middel van een 21 plus toets. Als je besluit om via deze weg te proberen om toegelaten te worden tot een opleiding naar keuze, is het goed om de hbo 21 plus toets voorbereiden te gaan. Onderstaande informatie helpt jou daarom op weg door meer inzichten te geven in de toets en wat jou te wachten staat. Wil je nog mer oefenen voor een capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de hbo 21 plus toets?

Als je een hbo 21 plus toets voorbereiden gaat, moet je als eerste weten wat deze toets precies inhoudt. Deze toets wordt ingezet wanneer je niet aan de toelatingseisen van een opleiding voldoet. Aan de hand van de resultaten wordt uiteindelijk gekeken of je in aanmerking komt voor een plaats binnen de opleiding. Hierbij is het ook goed om te weten wat de verschillen zijn tussen een toets voor het hbo en voor de universiteit. Een hbo-instelling organiseert deze toetsen zelf op een bepaald moment. Hierdoor kan het voor komen dat je een compleet andere toets krijgt dan wanneer je hem bij een andere hogeschool afneemt. Een universiteit maakt gebruik van staatsexamens, waardoor je een keer in het jaar de toegewezen examens kunt maken. 

Er bestaan dus geen algemene richtlijnen voor de hbo 21 plus toets. Een hbo 21 plus toets voorbereiden kan daarom ook nooit op dezelfde manier. Op het ene moment krijg je te horen dat je een capaciteitentest moet gaan maken, terwijl je voor een andere opleiding misschien wel alleen taalexamens moet afleggen. Om precies te weten wat jij krijgt, kun je het beste op de website van de hogeschool kijken. Hier staat precies omschreven wat de toelatingseisen zijn en op welke manier dit getoetst wordt. Er zijn immers kosten aan deze toets verbonden, welke in de meeste gevallen tussen de 100 en 200 euro bedragen. 

Welke onderdelen komen voorbij bij het hbo 21 plus toets voorbereiden?

Hoewel een toets er nooit hetzelfde uitziet bij alle hogescholen, kun je je wel op de hbo 21 plus toets voorbereiden door te weten wat de verschillende onderdelen inhouden en welke vragen je zou kunnen krijgen. Als je de website van de hogeschool hebt doorgelezen weet je immers welk onderdeel jij moet maken als deel van de toelating, waardoor je jezelf ook beter kunt richten op het oefenen en voorbereiden hiervan. 

Beginnend bij de capaciteitentest. De capaciteitentest wordt ingezet om jouw kennis en vaardigheden te toetsen. Deze toets bestaat uit veel verschillende vraagstukken die je binnen een bepaalde tijd opgelost moet hebben. Op het gebied van taalvaardigheid, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren en analyserend vermogen kan getoetst worden. Je krijgt de vraagstukken per onderdeel, maar soms is er ook enige overlapping mogelijk.  

Een van de onderdelen die je tegenkomt is syllogismen. Hierbij worden verschillende begrippen gegeven die samen een bepaald verband vormen. Hierbij wordt dus niet alleen het logisch redeneren getoetst, maar ook jouw woordenschat. Ook wordt jouw woordenschat op de proef gesteld door middel van synoniemen, antoniemen en analogieën. Je zult daarom altijd jouw woordenschat goed op peil moeten houden als onderdeel van het hbo 21 plus toets voorbereiden.  Jouw logisch redeneren wordt getoetst aan de hand van cijferreeksen.  Hetzelfde gebeurt bij figuurreeksen

Taalexamens zijn een ander onderdeel van de toelatingstoets. De taal die jij moet maken hangt af van jouw opleiding, wel wordt hiervoor in de meeste gevallen Nederlands of Engels voor gepakt. Deze taalexamens zijn gebaseerd op de havo-examens, waardoor je de hbo 21 plus toets voorbereiden kunt aan de hand van voorgaande jaren. De meeste hogescholen kijken hierbij naar jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid. Je moet hiervoor goed weten welke leesstrategieën er zijn, welke tekstsoorten je tegen kunt komen en hoe je met de vragen aan de slag kunt gaan die bij de teksten worden gesteld. Als je hier vaak mee oefent, kun je uiteindelijk de toetsen naar behoren afronden. 


Hoe kun je jezelf het beste op de hbo 21 plus toets voorbereiden?

Nu je weet welke onderdelen er gevraagd kunnen worden moet je kijken hoe je de hbo 21 plus toets voorbereiden kunt. Dit begint al door alle informatie door te lezen op de website van de hogeschool, zodat je op de hoogte bent van alle verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Daarna begin je met het maken van een planning, zodat je niet in de knoop komt met het oefenen en jouw andere dagelijkse bezigheden. Ook kun je hiermee het overzicht beter bewaren en weet je zeker dat je alle onderdelen tot in detail geoefend en doorgenomen hebt. 

Voor de capaciteitentest kun je de hbo 21 plus toets voorbereiden door middel van veel verschillende opdrachten die op het internet te vinden zijn. Hiermee kun je de bijbehorende theorie direct toepassen in de praktijk en zien hoe het met jouw vaardigheden is gesteld. Door alle onderdelen afzonderlijk van elkaar te oefenen krijg je meer inzicht in de vraagstukken en kun je ook op snelheid aan trainen. Wanneer je zeker weet dat je alles kent, kun je de opdrachten als een officiële capaciteitentest gaan maken. Houd hierbij de gegeven tijd in de gaten en ga aan de slag met een grote hoeveelheid opdrachten. Op deze manier raak je gewend aan de snelheid die je aan moet houden om alle antwoorden te kunnen geven en gaat dit jou ook beter af tijdens de officiële toets. Je gaat merken dat je weinig tot geen last hebt van de tijdsdruk

Oefen aan de hand van verschillende examens

De taalexamens kun je ook oefenen wanneer je de hbo 21 plus toets voorbereiden gaat. Hiervoor kun je er het beste havo-examens bij pakken en eventueel ook examenbundels aanschaffen. In de examenbundels staat veel theorie gegeven met de bijbehorende samenvattingen. Door deze theorie in eerste instantie door te nemen en uit je hoofd te leren is het eenvoudiger om deze ook in de praktijk toe te kunnen passen. Aan de hand van verschillende oefenexamens kun je erachter komen of je alles op de juiste manier toepast. Je kunt zowel jouw leesvaardigheid als schrijfvaardigheid hiermee oefenen. Aan het einde kun je aan de hand van de antwoordensheets bekijken of je op de juiste manier antwoord hebt gegeven en welke score je behaald hebt. 

Het deficiëntieonderzoek wordt ingezet wanneer een of meerdere vakken ontbreken. Ook hiervoor kun je het beste zoveel mogelijk oefenexamens gaan maken. Het is afhankelijk van de vakken die je krijgt voorgelegd hoe je deze moet voorbereiden. Hoe je het ook doet, een hbo 21 plus toets voorbereiden doe je altijd aan de hand van zowel theorie als praktijk. Je moet immers alle theorie en informatie in je op hebben genomen voordat je de opdrachten kunt gaan maken. Dit houdt bijvoorbeeld ook in dat wanneer je natuurkunde of scheikunde moet gaan doen, dat je de formules goed kent en weet op welke manier je ze moet toepassen. Uiteindelijk ga je merken dat je door veel oefenen steeds bekender wordt met de verschillende formules en het geen probleem meer is om de toetsen te kunnen maken. 

Wat is het nut van een hbo 21 plus toets voorbereiden?

Hoe meer je gaat oefenen met de verschillende onderdelen van de toelatingstoets, hoe beter het uiteindelijk zal gaan. Je krijgt hierdoor ook meer zelfvertrouwen. Je weet immers van jezelf dat je het kan, waardoor je tijdens de hbo 21 plus toets voorbereiden al kunt werken aan het beantwoorden van vragen op de gevraagde snelheid. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je niet in paniek raakt wanneer je een antwoord even niet weet op de toets zelf. Ook ben je bekend met de verschillende vraagstukken, waardoor je weet wat de bedoeling is. Je kunt sneller schakelen en zorgt er hierbij voor dat je geen onnodige fouten gaat maken. Uiteindelijk zul je de toelatingstoets met succes afronden en ben jij verzekerd van een plek binnen de opleiding.

Nog meer de 21 plus toets oefenen

Wil je nog meer oefenen voor de 21 plus toets? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen