18 maart 2019 
4 min. leestijd

Persoonlijk assessment

Persoonlijk assessment

Een persoonlijk assessment is voor veel mensen een assessment waar angst voor is. Echter is dit onderdeel een van de belangrijkste van het gehele assessment, omdat jouw toekomstige werkgever hierbij goed kan inschatten hoe jij als persoon bent. Daarnaast kun je tijdens een persoonlijk assessment en de voorbereiding ervan ook meer over jezelf te weten leren komen. Er is echter geen reden om zenuwachtig te zijn. Je kunt immers niet meer dan jezelf zijn tijdens dit onderdeel. Wil je meer oefenen voor het assessment? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Persoonlijk assessment uitleg

Een persoonlijk assessment is bedoeld om goed personeel op de werkvloer te krijgen. Veel werkgevers hebben daarom ook het liefste dit assessment, zodat de juiste persoon voor een bepaalde functie wordt gevonden. Daarom schakelen veel bedrijven een assessmentbureau in, waarbij professionals de verschillende toetsen afnemen en de resultaten bundelen. Werkgevers hoeven op deze manier alleen nog maar te kijken naar deze resultaten en de geschikte kandidaat voor de openstaande functie uit te zoeken. Een persoonlijk assessment is daarom ook een vast onderdeel van een sollicitatieprocedure, waarop je jezelf eenvoudig kunt voorbereiden. Bekijk daarom van tevoren goed welke eisen er gesteld worden bij het bedrijf en hoe jouw baan eruit komt te zien. Hier kun je namelijk goed op in spelen tijdens de voorbereiding van het assessment.


Verschillende soorten assessments

Er zijn hierbij verschillende soorten assessments te vinden. Een daarvan is een Selectie assessment, waarbij getoetst wordt of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. Bij een Loopbaanassessment worden er meer inzichten gegeven in talent, persoonlijke motivatie, niveau van denken en werken, vaardigheden, interesses, kwaliteiten en mogelijkheden tot ontwikkeling. Een Ontwikkelassessment geeft aan welk niveau een werknemer in de toekomst kan behalen en waar de knelpunten liggen van de desbetreffende werknemer. Welk assessment je ook moet afleggen, er zal een persoonlijk assessment aan te pas komen, waarbij een coach met een kandidaat in gesprek gaat. Uit dit gesprek zullen uiteindelijk alle voorkeuren, kernkwaliteiten en competenties naar voren komen, wat zorgt voor een goede basis om een persoonlijke strategie te ontwikkelen.


Het resultaat van een persoonlijk assessment

Een persoonlijk assessment heeft veel voordelen. Jouw mogelijkheden komen namelijk aan het licht, doordat al jouw sterke en minder sterke punten in kaart gebracht worden. Zo zul jij niet alleen weten welke kanten je op kunt, maar kun je ook weten of jij op jouw plek zit bij jouw baan of functie. Daarnaast kun je er achter komen of je op de juiste functie gesolliciteerd hebt. Wellicht kun je zelfs voor een hogere functie in aanmerking komen, zonder dat je het ooit door hebt gehad. Het biedt jou en jouw werkgever veel perspectieven, waardoor jullie samen kunnen kijken naar een nieuwe carrière. Ook kan een werkgever er zijn voordeel uit halen door de juiste persoon aan te stellen voor de openstaande functie.


Voorbereiding van het persoonlijk assessment

Voordat je aan het persoonlijk assessment begint, is het van belang dat je jezelf goed voorbereid. Online zijn er veel verschillende toetsen te oefenen, waardoor je alle aspecten kunt oefenen. Zo kom je er ook direct achter waar je nog meer op moet letten en welke onderdelen je nog een aantal keer moet herhalen voordat de officiële dag eraan komt. Het is hierbij ook goed om van tevoren genoeg informatie op te vragen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en welke onderdelen echt van toepassing zijn voor jouw assessmentdag. Focus je hierbij niet op antwoorden die men wil horen, maar wat jij wilt laten horen. Je moet jezelf namelijk nooit anders voordoen bij een persoonlijk assessment. Geen enkele vraag is namelijk fout, maar het is jouw eigen persoonlijkheid. Je hebt namelijk een eigen persoonlijkheidstype.


Jouw persoonlijkheidstype typeert jou als persoon

Wat is een persoonlijkheidstype? Dit is eigenlijk niets meer dan iemands persoonlijkheid. Het beeld dat mensen over zichzelf hebben is hierbij van belang. Hierbij draait het vooral om houding en gedrag. Door een duidelijk zelfbeeld te hebben, kun je jezelf namelijk beter omschrijven. Daarnaast kun je door jezelf te kennen ook beter ontwikkelen en communicatief sterk verbeteren. Er zijn verschillende persoonlijkheden te vinden, zoals een perfectionist, een loyaal persoon, een uitdagend persoon, een enthousiast persoon en een kalm persoon. Om erachter te komen welk persoonlijkheidstype jij bent, kun je gebruik maken van onder andere het Big Five persoonlijkheidsmodel. Dit model onderscheidt namelijk vijf karaktereigenschappen, waarmee jij jouw eigen persoonlijkheid vaststelt. Ook heb je snel een beter beeld over jouw persoonlijkheidstrekken. Dit is een deel van het karakter dat typerend is voor jou als persoon. Je kunt deze kenmerken ook omschrijven als karaktereigenschappen, waarmee je jezelf onderscheid van anderen.


Assessment dag

Hoe ziet een assessment dag eruit? Zodra je jezelf goed hebt voorbereid en de dag aangekomen is, moet je een persoonlijke vragenlijst invullen. Deze kun je online invullen op een tijd dat het jou uitkomt. Zorg er echter wel voor dat je er echt tijd voor vrijmaakt, want het is een belangrijk onderdeel voor jouw toekomst. Het kan jou namelijk extra mogelijkheden geven, waarvan je je later pas bewust wordt. De vragen die je moet beantwoorden gaan over verschillende onderwerpen, zoals jouw interesses, voorkeur van beroepen, jouw werkstijl en voorkeur van carrière. Aan het einde ontvang je een assessmentrapport. Dit is een rapport waarin jouw uitslag staat en waarbij vaak ook nog extra tips staan. Deze rapportage wordt tijdens een individueel gesprek besproken. Mocht je tijdens dit gesprek nog extra onderwerpen willen aankaarten, kun je dit ook altijd nog doen. De assessor of coach staat hier namelijk voor open en hierbij kun je onaangesneden onderwerpen aankaarten.

 

Nog meer oefenen voor het persoonlijk assessment

Wil je nog meer oefenen voor het persoonlijk assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen