Aan de slag gaan met de 21 plus test

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je later aan een nieuwe studie begint. Denk hierbij aan werken direct na jouw mbo-opleiding, persoonlijke omstandigheden of het veranderen van baan met meer doorgroeimogelijkheden. Doordat je later begint aan een studie gelden er vaak nieuwe toelatingseisen, waardoor jouw eerder behaalde diploma misschien niet meer aansluit bij de benodigde vakken of dat men denkt dat het niveau niet helemaal aansluit. In alle situaties krijg je te maken met een 21 plus test. Door middel van deze test wordt bekeken of jij toegelaten wordt voor de opleiding naar keuze. Zorg daarom dat je jezelf met behulp van onderstaande informatie voorbereidt. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina

 

Inhoudsopgave

 

Wat is een 21 plus test?

Als je een hbo-studie wilt volgen maar jouw mbo-niveau 4, havo of vwo niet hebt afgemaakt, moet er op de andere manier aangetoond worden dat je de hbo-opleiding aan kunt. Ook wanneer je al aan het werk bent en een betere baan wilt hebben komt hetzelfde op het pad. Je krijgt namelijk te maken met een 21 plus test. Deze test wordt afgenomen als je 21 jaar of ouder bent als je begint aan de opleiding. Dit houdt in dat je de toets ook mag doen wanneer je 20 bent, op voorwaarde dat je wel 21 bent in het eerste studiejaar dat je de opleiding start. 

Met deze test wordt gekeken of jij voldoende vaardigheden bezit om aan de hbo-opleiding te beginnen. Zo kun je op verschillende vakken getoetst worden, zoals Nederlands, Engels en Wiskunde. Echter kan het ook voor komen dat er meer naar jouw intelligentie en vaardigheden wordt gekeken door een soort capaciteitentest. Het is afhankelijk van de opleiding en de instelling welke toets jij moet gaan maken. Er bestaan namelijk geen algemene richtlijnen waar instellingen aan moeten voldoen. 

 

Mogelijke kosten verbonden aan de 21 plus test 

Welke toets je ook krijgt, er zitten altijd kosten aan verbonden. Een instelling bepaalt voor een deel de hoogte van het bedrag. Echter kun je altijd rekenen op kosten tussen de 100 en 200 euro. Wat het precieze bedrag gaat zijn voor jouw toets kun je het beste nakijken op de website van de instelling. Hier vind je bij de toelatingseisen alle informatie die je nodig hebt en kun je berekenen of dit binnen jouw budget past. Houd hierbij ook rekening met eventuele extra kosten. Het kan namelijk voor komen dat je jouw toets niet haalt. In dit geval kun je bij sommige hogescholen een herkansing krijgen. Ook hier wordt vaak een extra bedrag voor gevraagd. Soms zit het herexamen bij de kosten inbegrepen.  Daarnaast zijn er instellingen, waaronder Fontys, waar geen herkansing mogelijk is binnen een bepaalde periode. Fontys hanteert een bewaringstermijn van twee jaar voor de resultaten. De geldigheid van de resultaten zorgen ervoor dat je bij deze instelling geen herkansing aan kunt vragen. Hoewel bij deze hogeschool de resultaten voor dit termijn gelden, kun je wel bij andere hogescholen opnieuw de 21 plus test doen. 


Mogelijke onderdelen van een 21 plus test

Zoals al eerder aangegeven zijn er geen algemene richtlijnen voor de test. Toch hanteren veel hogescholen en universiteiten bepaalde toets onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld examens van taalvaardigheid krijgen, maar ook de capaciteitentest of een deficiëntieonderzoek. Onderstaande informatie laat jou zien wat de verschillende onderdelen inhouden en op welke manier deze getest zullen worden bij de 21 plus test. 

Te beginnen met de capaciteitentest. Deze capaciteitentest toetst jouw vaardigheden aan de hand van verschillende vraagstukken. Niet alleen heb je bepaalde vaardigheden nodig in jouw dagelijkse leven en jouw carrière, maar ook om een opleiding met succes af te ronden zul je deze capaciteiten moeten bezitten. Het is afhankelijk van de richting die je opgaat welke vaardigheden het belangrijkste zijn.

Een van de onderdelen van de capaciteitentest op de 21 plus test is aan de hand van jouw taalvaardigheid. Je kunt bijvoorbeeld woordrelaties tegenkomen. Bij deze woordrelaties draait het niet alleen om de woordbetekenissen, maar ook de verbanden tussen de woorden. Dit verband kun je alleen opmerken wanneer je een brede woordenschat hebt. Het is daarom van belang dat je zoveel mogelijk woorden gaat leren in aanloop naar de test. Een ander deel waar jouw woordenschat belangrijk bij is, is het onderdeel antoniemen. Dit zijn tegengestelde woorden. Je zult hierbij niet alleen eenvoudige varianten tegenkomen, maar ook lastigere. Het is dan van belang dat je de betekenis kent, zodat je ook het tegengestelde woord gaat herkennen. 

 

Bij de capaciteitentest op de 21 plus test wordt niet alleen naar jouw taalvaardigheid gekeken, maar ook rekenvaardigheid. Je moet bij veel hbo-opleidingen een rekentoets afleggen, waardoor op voorhand al gekeken wordt of je deze vaardigheden bezit. Zo kan het getest worden aan de hand van hoofdrekenen. Hoewel hoofdrekenen dagelijks voor komt in ons leven is dit een onderdeel dat door veel toekomstige studenten slecht gemaakt wordt. Dit heeft ermee te maken dat het onderschat wordt. Je kent het immers al van de basisschool, maar weet je de regels ook nog? Zonder hoofdrekenen is er ook geen verhaalsom. Deze verhaalsommen zijn opgebouwd uit een verhaal. Hierbij moet je goed lezen en kunnen analyseren om tot het juiste antwoord te komen. 


Een onderdeel waarbij het voornamelijk gaat om jouw logisch redeneren, maar waar ook een stukje rekenvaardigheid bij komt kijken. Je krijgt hierbij namelijk een cijferreeks te zien. Aan het einde van deze reeks mist een cijfer. Je moet de logica van de reeks ontdekken om deze af te kunnen maken. Hierbij moet je optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen. Je zult dus uit je hoofd moeten kunnen ontdekken en berekenen welk cijfer hier hoort te staan. Voor abstract redeneren worden vaak figuurreeksen ingezet. Deze werken in feite hetzelfde als de cijferreeksen, maar dan met figuren. Binnen deze figuren staan verschillende pictogrammen die een bepaalde verandering kunnen uitvoeren. Deze veranderingen moet jij zien te ontdekken en van hieruit het nieuwe figuur in de reeks invullen. 

 

Examens op de 21 plus test

De 21 plus test kan ook bestaan uit taalexamens. Dit wordt voornamelijk voor jouw niveau op het gebied van Nederlands en Engels gedaan. Het is afhankelijk van het niveau dat jij gaat doen of je havo- of vwo-examens krijgt. Wanneer je jezelf hebt aangemeld voor een hbo-opleiding kun je ervan uit gaan dat er gebruik wordt gemaakt van havo-examens, bij een universitaire studie krijg je te maken met vwo-examens. Deze examens zijn veel terug te vinden tussen de oude eindexamens van de verschillende niveaus. Je krijgt bijvoorbeeld begrijpend lezen en schrijven. Het begrijpend lezen bestaat uit verschillende teksten met vragen. Aan de hand van de informatie uit de tekst kun je het goede antwoord opschrijven.  Bij schrijven kun je te maken krijgen met een samenvatting van een van de gelezen teksten, maar ook met een betoog of beschouwing. Je moet hiervoor niet alleen teksten hebben gelezen, maar ook foutloos kunnen schrijven in de gegeven taal. Jouw woordenschat zal hierbij ook op de proef worden gesteld. 

Ondanks dat je de test gedaan hebt, kan het zijn dat je alsnog niet aan alle toelatingseisen voldoet. Dit heeft te maken met de vakken die jij tijdens de middelbare gevolgd hebt. Wanneer je wel het goede profiel hebt gevolgd, maar hier een of meerdere vakken mist, kun je een deficiëntieonderzoek doen. Hierbij worden er verschillende staatsexamens afgenomen van de vakken, zodat je deze alsnog in jouw profiel hebt. Deze staatsexamens worden meestal op een andere locatie afgenomen en je ontvangt de certificaten wanneer jij een voldoende hebt gescoord. Op deze manier kun je deze tekorten wegwerken, waardoor je toch alle vaardigheden en kennis in huis hebt om aan jouw gewenste opleiding te beginnen. Je moet deze kennis immers wel bezitten om ook door de leerjaren heen te komen. 

 

Voorbereiden op de 21 plus test

Bij veel instellingen staat dat je jezelf niet kunt voorbereiden op de 21 plus test. Echter is het aan te raden om dit wel te doen. Je kunt immers niet alleen jouw vaardigheden verbeteren, maar ook de vraagstellingen onder de knie krijgen en snelheid aanbrengen in het vinden van de oplossingen. Door de juiste voorbereidingen kun je jouw score dus positief beïnvloeden, zelfs bij de onderdelen die je minder goed beheerst. 

De voorbereiding begint al bij het onderzoeken welke onderdelen jij tegen gaat komen voor de toets. Iedere onderwijsinstelling kan zelf bepalen welke onderdelen er gehanteerd gaan worden en op welke manier jij jouw vaardigheden moet kunnen aantonen. Zoek daarom via de verschillende zoekmachines naar jouw instelling met daarachter 21 plus test. Je komt dan direct op de juiste pagina uit, waar uitgebreid informatie te vinden is over de test, de kosten en de onderdelen die je kunt verwachten. Hier staan vaak ook online brochures bij, waardoor je alles op je gemak nog een keer kunt doornemen. Laat je hierbij ook vooral niet uit het veld slaan als erbij staat dat je niet kunt oefenen. Zodra je alle informatie hebt gevonden kun je aan de slag gaan met het maken van een goede planning. Deze planning kan jou erbij helpen om alle onderdelen goed te hebben doorgenomen voordat het tijd is om de toets te maken.  Daarna begin je aan het maken van verschillende oefenexamens en vraagstukken van een eventuele capaciteitentest. Het is belangrijk dat je hierbij ook theorie gaat oefenen. Deze theorie heb je namelijk nodig voor de oplossingsstrategieën


Nog meer oefenen voor de 21 plus test

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.