29 oktober 2019 
5 min. leestijd

Informatie over de psychologische test

Informatie over de psychologische test

Een psychologische test is niet meer dan een onderzoek dat wordt uitgevoerd door een of meerdere assessment psychologen. De test is vaak een onderdeel van het selectie assessment voor de politie of bij de marine. Hoewel het in eerste instantie uitsluitend bij deze beroepen werd uitgevoerd. Kom je hem nu ook steeds vaker tegen bij een assessment van bedrijven. Als je assessment moet gaan doen als onderdeel van een sollicitatieprocedure is het belangrijk om te bekijken of je deze test moet gaan doen en wat jou te wachten staat. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Doelstellingen van de psychologische test

Een psychologische test is een onderzoek dat onderdeel uitmaakt van het assessment. Dit wordt uitgevoerd door een assessmentpsycholoog om een beter beeld van jouw persoonlijkheid te vormen. Aan de hand van jouw persoonlijkheid, interesses en ambities kan namelijk afgeleid worden of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Het kan dus goed dienen als selectieonderzoek. In dit geval is het dus onderdeel van het assessment dat uitgevoerd wordt tijdens de sollicitatieprocedure.

Daarnaast kan de test ingezet worden bij een beroepskeuzeonderzoek. Tijdens dit onderzoek wordt onderzocht welke beroepen het beste bij je passen. Of welke keuzes je zou kunnen maken voor jouw verdere carrière. Om dit vast te kunnen stellen zijn jouw persoonlijkheid, motivatie en ambities belangrijke onderdelen. Dit loopbaanassessment geeft jou een goed beeld van jouw kennen en kunnen. Dit kan dus helpen om meer zelfkennis te krijgen. De psychologische test kan jou helpen om vast te stellen wie je bent en hoe je jouw capaciteiten in kunt zetten. Zo maak je de beste keuze voor jouw beroep.


Onderzoeksmethoden

Voordat je aan de psychische test begint, is het belangrijk dat je weet op welke manier het getoetst wordt tijdens jouw assessment. Je wilt immers weten wat de inhoud gaat zijn, zodat de kans groter is dat je dit onderdeel goed aflegt. Voor verschillende beroepen zijn ook verschillende onderzoeken opgesteld, waardoor je goed moet kijken wat jouw functie inhoudt en aan de hand hiervan gerichter kunt gaan voorbereiden. De onderzoeken duren vaak een hele dag, waardoor het uitputtend kan zijn als je blanco het assessment ingaat.

Het is daarom ook goed om te kijken naar de verschillende onderzoeksmethoden die gebruikt worden door psychologen. Een daarvan is het interview. In vrijwel alle gevallen wordt gebruik gemaakt van dit interview om meer over jou te weten te komen. Dit deel duurt ongeveer een uur en in een een-op-een gesprek wordt de benodigde informatie verzamelt. Deze informatie wordt ingezet tijdens de rest van het assessment om een aantal zaken te checken. De gespreksthema’s hebben allemaal te maken met de doelstelling van het onderzoek. Zo kan er gekeken worden naar jouw wensen en verwachtingen, maar ook jouw motivatie en ambities.


Psychologische test: Intelligentietest

Een ander onderdeel is de intelligentietest. Dit wordt ook de capaciteitentest genoemd en toetst jouw vaardigheden aan de hand van verschillende vraagstukken. Denk hierbij aan taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht. De capaciteiten die jij beschikt staan namelijk in verband met het gedrag dat jij op de werkvloer kunt gaan vertonen. In een korte tijd krijg je veel vragen voorgeschoteld. Het is aan jou om hier zo snel mogelijk antwoord op te kunnen geven en een hoge score te behalen. Aan de hand van de resultaten van deze test wordt de informatie in kaart gebracht om te zien of jij geschikt bent voor een bepaalde functie. Deze psychologische test geeft jou ook meer inzicht in jouw ontwikkelpunten, zodat je hieraan kunt werken in de toekomst.

Psychologische test: Vragenlijst

Ook kan er een vragenlijst ingezet worden om meer over jouw persoonlijkheid te weten te komen. Deze persoonlijke vragenlijst vraagt veel basisgegevens om te zien hoe jij jezelf ziet. Hierbij zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat immers om jou als persoon en dit hoeft niet direct fout te zijn. In de vragenlijst zijn vragen opgenomen over jouw kwaliteiten en eigenschappen. Ook kan er gevraagd worden naar jouw zwakke punten. Deze zwakke punten zijn bij iedereen aanwezig en door deze van jezelf te weten, kun je ook aangeven in hoeverre jij bereid bent om eraan te werken om de functie uit te kunnen voeren. Door de vragen naar waarheid te beantwoorden kun je aan de hand van dit onderdeel van de psychologische test een helder beeld scheppen voor jouw psycholoog en toekomstige werkgever.


Psychologische test: Rollenspel


In sommige gevallen kunnen ook een rollenspel of praktijksimulaties ingezet worden als psychologisch onderzoek. Bij dit onderdeel wordt gekeken hoe jij reageert in bepaalde situaties. Er wordt een situatie uit de praktijk nagebootst die jij samen met jouw tegenspeler moet gaan uitwerken. Met dit onderdeel wordt het je niet makkelijk gemaakt. Jouw tegenspeler is erop voorbereid om jou zoveel mogelijk tegengas te geven en het is aan jou om jouw zelfbeheersing te bewaren. Deze zelfbeheersing is namelijk waar de werkgevers echt op uit zijn. Als jij bestand bent tegen alles wat er gezegd wordt tijdens het rollenspel, heb je jezelf bewezen voor de functie.


Voorbereiden op het psychologische onderzoek

Als je te horen hebt gekregen dat je assessment moet gaan doen, is het belangrijk dat je direct begint met de voorbereidingen. Bekijk hierbij welke onderdelen er terugkomen tijdens deze dag en of jij de psychologische test moet gaan doen. Probeer daarbij ook te achterhalen op welke manier jouw persoonlijkheid getest wordt. Zodat je jezelf op alles voor kunt bereiden en ervoor kunt zorgen dat je zo goed mogelijk voor de dag komt. Hiermee kun je jouw score immers positief beïnvloeden, waardoor je meer kans maakt op jouw droombaan.


Oefen alles!

Ga daarom aan de slag met het oefenen van alle onderdelen. Lees de vragenlijsten door die op de website te vinden zijn, zodat je weet welke vragen je kunt verwachten tijdens het assessment. Dit kan je helpen om voor jezelf helder te hebben welke delen van jouw persoonlijkheid je verder uit wilt liggen. Door voor jezelf helder te hebben wat voor persoonlijkheid je hebt, kun je deze persoonlijkheid ook beter tot uiting laten komen. Als je zelf nog niet weet wat jouw persoonlijke eigenschappen of jouw karakter zijn, zorg er dan voor dat je hierachter komt door verschillende testen te maken.

Hiervoor kun je bijvoorbeeld het Big Five persoonlijkheidsmodel raadplegen. Dit model geeft jou aan de hand van een aantal vragen een beter beeld over jezelf en jouw karaktereigenschappen. Als je weet hoe je zelf in elkaar steekt, kun je dit ook beter overbrengen op anderen tijdens de psychologische test. Het zelfvertrouwen dat je op deze manier uitstraalt tijdens het assessment zorgt ervoor dat je jouw kansen aanzienlijk vergroot en uiteindelijk een positief advies krijgt voor de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt.


De beoordeling van de psychologische test

Zodra de assessment dag aangebroken is, begin je vol goede moed aan alle onderdelen. Je zult merken dat het een stuk eenvoudiger is om alle opdrachten te maken en dat je ook tijdens jouw psychologisch onderzoek zelfvertrouwen uit kunt stralen. Aan het einde van ieder onderdeel volgt er een korte evaluatie. De uiteindelijke beoordeling ontvang je in een assessmentrapport. In dit rapport staan alle uitslagen overzichtelijk op een rij. Hierdoor kun je goed zien op welke onderdelen jij beter scoort dan de andere.


Nog meer oefenen voor de psychologische test

Wil je nog meer oefenen voor de psychologische test? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen