30 november 2019 
3 min. leestijd

Capaciteitentest dag

Capaciteitentest dag

Bij een sollicitatieprocedure zit vaak een assessment inbegrepen. Dit assessment bestaat uit veel verschillende onderdelen, waaronder een capaciteitentest. Deze toetst jouw vaardigheden aan de hand van een aantal testen. Een werkgever hecht veel waarde aan de uitslag, omdat het vaak een goede weerspiegeling is van het gedrag dat jij op de werkvloer kan vertonen. Onderstaande informatie geeft daarom meer informatie over hoe een capaciteitentest dag eruitziet en hoe jij je hier het beste op voorbereiden kan. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Uitleg capaciteitentest dag

Tijdens een capaciteitentest dag wordt gekeken of jij het juiste werk- en denkniveau hebt. Dit wordt gedaan aan de hand van jouw intelligentie. Deze intelligentie toont aan dat jij zelfstandig kunt denken en handelen en daarbij ook het vermogen hebt om jezelf te ontwikkelen. Om te bekijken of jouw intelligentie goed genoeg is, is een bepaalde normgroep opgesteld. Je moet ervoor zorgen dat je gelijk aan of boven deze groep presteert. Doe je dit niet, dan betekent dit vaak het einde van jouw sollicitatieprocedure. Scoor je hoger of gemiddeld, dan is de kans groot dat je wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek en een stap dichterbij de nieuwe functie bent. Je moet daarom goed weten wat jou te wachten staat en je bovendien goed voorbereiden


De onderdelen van een capaciteitentest

Er zijn verschillende onderdelen waarmee je te maken krijgt tijdens de capaciteitentest dag. Enkele vaardigheden die getest kun worden zijn jouw logisch redeneren, ruimtelijk inzicht, rekenkundige vaardigheden, taalkundige vaardigheden en commercieel inzicht. Dit wordt gedaan aan de hand van verschillende vraagstukken, welke enige overlapping kunnen hebben qua capaciteiten. Zo testen figuurreeksen jouw abstract en logisch redeneren, maar moet je daarnaast een goed oog voor details hebben. Cijferreeksen testen ook jouw logisch redeneren, maar daarnaast jouw rekenkundige vaardigheden. Analogieën zijn er voornamelijk voor bedoeld om jouw taalkundige vaardigheden te testen. Daarnaast moet je goed verbanden kunnen leggen. 

 

Een uitgebreide woordenschat helpt jou aan een goede score 

Ook de onderdelen waarbij jouw taalkundige vaardigheden aan de beurt zijn, kunnen soms lastig zijn. Er wordt namelijk verwacht dat jouw woordenschat flink uitgebreid is voordat je op de capaciteitentest dag verschijnt. Als jouw woordenschat beperkt is, zul je bij veel vragen niet precies weten wat er wordt bedoeld.  


Ruimtelijk inzicht

Jouw ruimtelijk inzicht wordt tijdens de capaciteitentest dag getest aan de hand van kubussen. Deze kubussen kunnen zowel in elkaar gevouwen als uit elkaar gevouwen voorkomen op de test. Voorbereiden op de capaciteitentest

Een goede voorbereiding is van belang voordat je naar de locatie van de capaciteitentest dag gaat. Dit begint vanaf het moment dat jij te horen hebt gekregen dat je op assessment. Je weet aan de hand van de vacature vaak al welke vaardigheden je moet bezitten voor de functie. Als je hier nog niet zeker van bent, kun je aan het bedrijf vragen welke onderdelen je kunt verwachten op de capaciteitentest. Zo laat je ook zien dat je de test serieus neemt en de functie graag wilt hebben. 

Als je de vaardigheden weet, kun je alle onderdelen in gaan plannen in dagdelen. Maak hiervoor een goede tijdsindeling. Deze indeling maak je door alle onderdelen en andere werkzaamheden op een rijtje te zetten. Ook moet je er een schatting van de benodigde tijd bij aangeven. Zo kun je alles goed op elkaar aan laten sluiten in jouw planning. 


Blijf herhalen tot de capaciteitentest dag 

Het is belangrijk om theorie en praktijk goed af te wisselen. De theorie heb je nodig om te weten wat je moet doen bij de verschillende opdrachten. Ook staan in de theorie vaak verschillende tips en oplossingsstrategieën die je kunt toepassen. Het kan daarom handig zijn om hier aantekeningen van te maken. 

Je zult merken dat je sommige vaardigheden beter beheerst dan andere. De oefeningen die goed gaan, hoef je daarom minder vaak te herhalen dan de oefeningen die niet zo goed gaan. Blijf echter wel alles herhalen. . 


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest dag

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen