Wanneer je gaat solliciteren voor een functie bij de politie, krijg je te maken met Rijksoverheid assessment of Berenschot Assessment. De Rijksoverheid gaat voornamelijk over de landelijke politie en Berenschot over de lokaal gestationeerde politie-eenheden. Bij beide bedrijven is het van belang dat je een assessment aflegt om te zien of je alles in huis hebt om de functie te kunnen vervullen. Bij deze bedrijven krijg je te maken met het LTP assessment of het Ixly assessment. Het maakt niet uit welke van de twee je moet maken, je zult altijd de cognitieve capaciteitentest voor de politie af moeten leggen.
Inhoudsopgave
- Cognitieve capaciteitentest politie uitleg
- Cognitieve capaciteitentest politie oefentest
- Verschillende onderdelen op de cognitieve capaciteitentest politie
- Voorbereiden op de cognitieve capaciteitentest politie
- Nog meer oefenen voor de cognitieve capaciteitentest van de politie
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Cognitieve capaciteitentest politie uitleg
Een cognitieve capaciteitentest voor de politie test jouw vaardigheden. Hierdoor komen zowel jijzelf als jouw werkgever te weten of een baan bij de politie bij jou past en of je alles in huis hebt om de verschillende werkzaamheden aan te kunnen. Je werkt hiermee aan jouw Competentie: Zelfkennis en kunt aan de hand daarvan jouw kernkwaliteiten verder ontwikkelen of ieder ontwikkelpunt aanpakken in de toekomst. Het is daarom ook een goede houvast voor jouw toekomst. Je weet immers welke vaardigheden je al in huis hebt en welke je nog moet ontwikkelen om verder te kunnen komen in jouw carrière. De test zelf maak je altijd op de computer. Er zijn hierbij drie verschillende onderdelen, welke allemaal een ander deel van de vaardigheden testen. Aan het einde krijg je een totale score.
Cognitieve capaciteitentest politie oefentest
Verschillende onderdelen op de cognitieve capaciteitentest politie
Letterpatronen worden ook wel anagrammen genoemd. Er zijn veel verschillende soorten anagrammen, waarmee jouw … wordt getest. Een daarvan is nieuwe woorden maken uit dezelfde letters van het gegeven woord. Zo kun je bijvoorbeeld ‘niest’ zien staan. Aan jou de taak om hier een nieuw woord bij te vormen. Zo kun je alvast kijken of je woorden weet die bij jouw beroep passen, maar ook andere anagrammen. Zo kun je hier bijvoorbeeld ‘seint’ of ‘niets’ van maken. Een andere variant is door losse letters. Hierbij krijg je altijd vier tot zes letters te zien, waarmee je een woord kunt vormen. Neem bijvoorbeeld S – F – E – L. Je kunt hiermee het woord ‘fles’ van maken.
Verschillende varianten bij de letterpatronen
Ook zijn er anagrammen met meerdere lettergrepen. Hier kunnen ook extra lettergrepen aan toegevoegd worden die er niet bij horen. TAS – TIE – FAN wordt bijvoorbeeld ‘fantastisch’. Als laatste is er ook nog een variant waar je de missende letters in moet vullen. Hierbij zijn een aantal letters gegeven en aan jou de taak om te vertellen welke hier niet inzitten. Zo heb je bijvoorbeeld de E – O – I en de woorden GR_EN en NI_TJE. Hiermee vorm je ‘groen’ en ‘nietje’. Maar het kan ook zijn dat je alle letters moet gebruiken. De woorden op de capaciteitentest kunnen echter wel veel moeilijker zijn dan bovengenoemde voorbeelden.
Cijferreeksen testen jouw numerieke vaardigheden
Cijferpatronen testen jouw numerieke vaardigheden. Deze woorden ook wel cijferreeksen genoemd. Je ziet een reeks met opeenvolgende cijfers en aan het einde een lege plek. Je moet aan de hand van logisch redeneren erachter komen welk cijfer op de laatste plaats moet komen te staan. In de reeks zit een bepaalde logica verstopt. Als jij deze logica ontdekt, kun je de oplossing snel vinden. Hoe vaker je dit oefent, hoe sneller jij het verband ziet. Zo kun je bijvoorbeeld 0 – 4 – 8 – 12 – 24 – … tegenkomen.
Jouw woordenschat van belang voor woordrelaties
De woordrelaties kunnen in verschillende vormen voorkomen. Zo kun je moeten bepalen welk woord niet in het rijtje thuishoort. Daarnaast heb je nog de volgende varianten:
- Welk woord past het best bij woord X?
- Wat is het tegenovergestelde woord?
- Vul het ontbrekende woord in.
- Ontdek het verband tussen de woorden.
Deze varianten kunnen ook antoniemen of analogieën genoemd worden. Bij alle onderdelen wordt jouw woordenschat getest. Het is namelijk belangrijk dat je van veel woorden de betekenis weet en deze ook kunt toepassen in de verschillende varianten van woordrelaties. Hiermee wordt gekeken of jij deze vaardigheden goed beheerst en ook weet hoe je alles moet toepassen.
Voorbereiden op de cognitieve capaciteitentest politie
Het is daarom belangrijk dat je goed oefent voor de cognitieve capaciteitentest voor de politie. Zodra je te horen krijgt dat je de test moet gaan doen, moet je ook gelijk beginnen met een goede planning maken. De planning maak je aan de hand van een tijdsindeling. Hoe maak ik een tijdsindeling? Dit begint allemaal bij het opschrijven van al jouw taken. Hierdoor heb je al een goed overzicht van wat je allemaal moet doen. Vergeet hierbij ook niet jouw dagelijkse werkzaamheden, zodat je hier niet mee in de knoop komt. Schrijf daarna ook een schatting van de benodigde tijd op, zodat je alles goed in kunt delen in alle dagdelen. Vergeet niet om ook rustmomenten in te plannen. Je hebt hierbij wel de Competentie: Plannen en organiseren en de Competentie: organiseren nodig. Op deze manier heb je namelijk een realistische planning en kun je aan de slag met de onderdelen oefenen.
Je onthoudt de stof door te oefenen
Daarna kun je ervoor gaan zitten. Hoe meer je oefent, hoe beter jouw uiteindelijke score tijdens het assessment gaat zijn. Oefenen is belangrijk om meer kennis op te doen. Jouw woordenschat moet je bijvoorbeeld flink uitbreiden om het onderdeel woordrelaties te kunnen doen. Daarnaast moet je veel weten over cijferreeksen en logica. Jouw hoofdrekenen wordt hierbij ook getest, dus ga hier ook mee aan de slag. Hoe meer je oefent voor alle onderdelen, hoe beter het blijft hangen. Door daarnaast jouw aantekeningen er regelmatig bij te pakken, blijf je er dus mee bezig en kan dit van pas komen tijdens jouw cognitieve capaciteitentest.
Sneller antwoord geven aan de hand van herhaling
Herhalen is daarbij ook van belang. Herhalen zorgt er namelijk voor dat je meer opslaat en dat je jouw vaardigheden ook te allen tijde kunt toepassen. Daarnaast leer je iedere keer weer wat nieuws. De Competentie: Leervermogen wordt hier iedere keer weer mee aangewakkerd. Wissel daarom ook iedere keer af met herhalen, zodat je niet eentonig een paar uur achter elkaar met hetzelfde onderwerp doorgaat. Hierdoor ga je ook steeds sneller antwoord geven op de vragen. Je gaat namelijk sneller verbanden zien en weet precies wat er van jou verwacht wordt.
Nog meer oefenen voor de cognitieve capaciteitentest van de politie
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest onderdelen. Klik hier om verder te gaan.