19 september 2019 
4 min. leestijd

Psychologisch onderzoek assessment

Psychologisch onderzoek assessment

Bij assessments wordt vaak gebruik gemaakt van psychologische onderzoeken. Deze onderzoeken worden niet door een assessor, maar door een of meer psychologen uitgevoerd. Hierbij worden veel vragen aan jou gesteld en daarnaast kunnen er enkele testen uitgevoerd worden. Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden hebben we alle tips en informatie op een rijtje gezet, zodat jij weet wat je kunt verwachten. Hierdoor ga je met een goede bagage het assessment in en kun je op dit onderdeel hoog scoren. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat zijn psychologische onderzoeken?

Psychologische onderzoeken zie je vaan terug bij werving en selectie van personeel. De situaties waarbij het voornamelijk voorkomt, zijn de gezondheidszorg, rechtszaken, kinderen en bij een beroeps- of studiekeuze. Als je gaat solliciteren voor een beroep zijn deze onderzoeken vaak opgenomen in de sollicitatieprocedure. Je ziet deze dan vaak terug in combinatie met rollenspellen, waarbij nog extra druk op jou wordt uitgeoefend. Als jij solliciteert naar een baan bij de politie, defensie, marechaussee of luchtmacht krijg je in feite altijd te maken met deze onderzoeken. Hieruit wordt namelijk opgemaakt of jij geschikt bent voor de functie of mentaal zult bezwijken onder de druk die in het werkveld wordt uitgeoefend op jou als persoon.


De onderdelen van psychologische onderzoeken

Psychologische onderzoeken bestaan uit verschillende onderdelen. Hier zullen we dieper op ingaan, zodat je weet wat je zou kunnen verwachten tijdens jouw assessment. Een van de eerste onderdelen is een interview of gesprek. Tijdens dit gesprek zitten psychologen tegenover jou om te praten over jouw persoonlijkheid, achtergrond en motivatie. Hierbij is eerst een korte kennismaking van toepassing. Dit is belangrijk voor zowel jou als de psycholoog of andere medewerker van het bedrijf dat tegenover jou zit. Dit duurt gemiddeld maar vijf minuten, waarna overgegaan wordt op jouw opleiding en loopbaan tot en met de huidige functie die jij hebt vervuld.


Over jou opleiding

Tijdens dit gedeelte van het interview worden jou enkele vragen gesteld over de opleidingen die jij hebt gevolgd om tot jouw kennis te komen. Ook jouw werkervaring wordt in de psychologische onderzoeken meegenomen. Van hieruit kan namelijk al een aardig beeld ontstaan hoe jij als persoon bent en hoe leergierig je bent. Dit gedeelte is direct een opstapje naar het volgende gedeelte: jouw motivatie voor de sollicitatie op de functie. Jouw ambities en motivatie moeten tijdens dit onderdeel goed naar voren komen.

Sterke en zwakke punten

Uiteraard moeten ook jouw sterke en zwakke punten duidelijk worden tijdens de psychologische onderzoeken. De competenties die jij bezit, kunnen namelijk van belang zijn voor het aannemen van jou als werknemer. Het is echter niet nodig om te liegen over deze competenties. Het zal namelijk tijdens de rest van jouw assessment duidelijk worden als je hier niet eerlijk over geweest bent.

Intelligentietest

De intelligentietest kan ook onder de psychologische onderzoeken vallen. Hierbij wordt gekeken naar jouw cognitieve capaciteiten aan de hand van verschillende vraagstukken. Zo kun je bijvoorbeeld taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht verwachten. Jouw woordenschat is hierbij belangrijk. Veel vraagstukken kun je namelijk niet oplossen als je niet over een brede woordenschat bezit. Als je weet dat je hier nog niet goed in bent, is het verstandig om hier vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je assessment moet gaan doen mee te starten.Persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidstest kan ook een van de onderdelen van psychologische onderzoeken zijn. Hierbij wordt gekeken naar de eigenschappen die jij bezit. Ook deze test moet je geheel naar waarheid invullen. Er zijn immers geen goede of foute antwoorden te geven tijdens deze test. Niemand kan immers bepalen of jouw persoonlijkheid goed of fout is, er kan alleen gekeken naar de aansluiting bij het bedrijf.


Voorbereiden op de psychologische onderzoeken

Oefenen voor de psychologische onderzoeken kan altijd. Hoewel veel gericht is op jouw persoonlijkheid en competenties, kun je jezelf wel voorbereiden op de verschillende vragen die gesteld kunnen worden. Op de website vind je daarom een groot aantal voorbeeld vragenlijsten, waardoor je weet welke vragen jij gesteld kunt krijgen. Door deze vragen door te nemen en voor jezelf bondige antwoorden te noteren, weet je precies hoe jij het beste antwoord kunt geven om jezelf kenbaar te maken. Ook kom je hierdoor niet voor verrassingen te staan. De vragen zijn immers op de voorbeeldlijsten gebaseerd, waardoor veel vragen overeen zullen komen op het daadwerkelijke assessment.

Oefenen is slim

Ook de intelligentietest is goed voor te bereiden. Deze wordt ook wel capaciteitentest genoemd. De verschillende onderdelen staan op de website, waardoor je per onderdeel de verschillende vraagstukken kunt doornemen. Denk hierbij aan cijfer- en figuurreeksen, analogieën en syllogismen. Laatstgenoemden behoeven daarnaast een ruime woordenschat. Door veel te lezen en meerdere gesprekken te voeren met jouw omgeving kun je deze woordenschat uitbreiden, waardoor je ook bij deze onderdelen weet wat een woord betekent en sneller een antwoord kunt geven.

Rollenspel

Als er bij jouw assessment sprake is van een rollenspel, is het belangrijk om dit van tevoren al een aantal keer gedaan te hebben. Tijdens de psychologische onderzoeken kun je namelijk veel tegengas verwachten van de trainingsacteur. Als jij verschillende situaties geoefend hebt, ben je hier beter op voorbereid en kun je daarnaast beter in de rollen stappen. Bij het oefenen is het wel belangrijk dat je een tegenspeler hebt die het jou niet te makkelijk maakt.Het nut van psychologische onderzoeken

Zoals gemeld gaan de psychologische onderzoeken gepaard met een gesprek en een rapport. Dit rapport bevat niet alleen jouw resultaten van het interview, maar ook van de capaciteitentest en alle andere onderdelen van het assessment. Jouw score geeft jou meer inzicht in jouw eigen kennen en kunnen en daarnaast ontdek je wellicht eigenschappen binnen jouw persoonlijkheid waarvan je nog niet wist dat je deze bezat. Het rapport wordt daarnaast uitgebreid met feedback. Deze feedback kan jou in de toekomst weer verder helpen. Je weet immers waar je nog aan kunt werken, waardoor psychologische onderzoeken in de toekomst wellicht eenvoudiger worden.

Ja, ze hebben nut

Psychologische onderzoeken hebben dus wel degelijk nut. Zelfs als jij de functie niet krijgt waar jij voor gesolliciteerd hebt, kan het jou verder op weg helpen. Werkgevers hechten namelijk ook veel waarde aan zelfontwikkeling. Deze ontwikkeling kun jij doormaken aan de hand van de gegeven feedback en tips die een assessor voor jou heeft opgesteld. Het rapport dat jij mee naar huis krijgt, kan jou dus te allen tijde helpen. Als je dit rapport hebt ontvangen is het van belang dat jij deze thuis nog een keer op je gemak doorleest.


Nog meer oefenen voor het psychologisch onderzoek assessment

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen