Iedereen die een sollicitatieprocedure ingaat waar een assessment aan verbonden zit, krijgt te maken met een capaciteitentest. Deze test toetst jouw vaardigheden, kennis, deskundigheid en alle andere zaken die een werkgever van belang vindt voor het uitoefenen van jouw beroep. Ook krijg jij meer inzit in hoe jij presteert onder tijdsdruk. Aan het einde van deze test en de rest van jouw assessment heeft jouw toekomstige werkgever een goed beeld van jou en kun je op basis van de uitslag aangenomen of afgewezen worden voor de functie waarop jij hebt gesolliciteerd. Ieder beroep heeft immers andere capaciteiten nodig, maar de basiskennis blijft hetzelfde. Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
- Capaciteitentest uitleg
- Jouw capaciteiten en competenties worden in kaart gebracht tijdens een capaciteitentest
- Verschillende competenties en kwaliteiten getest tijdens de capaciteitentest
- Omgaan met de tijdsdruk is van belang tijdens de capaciteitentest
- De vraagstelling onder de knie krijgen is belangrijk tijdens de capaciteitentest
- Nog meer oefenen voor de capaciteitentest
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Capaciteitentest uitleg
Je hebt verschillende assessmentbureaus waar werkgevers hun capaciteitentesten afnemen. Een daarvan is Ranger Human Capital Assessment. Dit is een HR organisatie die in verschillende sectoren voor assessments kan zorgen. De assessments worden daarom altijd helemaal aangepast aan het bedrijf of de organisatie. Onder andere Dura Vermeer assessment en Elopak assessment maken hier gebruik van. Aan de hand van de resultaten van dit assessment kunnen de kwaliteiten van zowel huidige als toekomstige medewerkers in kaart gebracht worden. Zo kunnen teams en medewerkers geoptimaliseerd worden. Het gaat daarbij niet alleen om capaciteiten van een heel team, maar ook individuen.
Jouw capaciteiten en competenties worden in kaart gebracht tijdens een capaciteitentest
Bepaalde capaciteiten heb je van nature al in je zitten. Iedereen heeft namelijk een aantal kwaliteiten en capaciteiten, waarop jij je kunt onderscheiden van anderen. Daarnaast kun je jouw kennis ook uitbreiden door bijvoorbeeld trainingen of cursussen te volgen. In sommige gevallen zal jouw toekomstige werkgever daarom ook vragen of jij bereid bent deze cursussen te volgen tijdens jouw loopbaan. Je zult aan de hand van de test weten of jij competent bent en of jij voldoening zult halen uit jouw nieuwe beroep. Dus je hebt er zelf ook veel belang bij als je een capaciteitentest doet. Je ziet namelijk direct of jij competent bent voor het beroep.
Verschillende competenties en kwaliteiten getest tijdens de capaciteitentest
Het is goed om te weten wat je van een capaciteitentest kan verwachten. Zo kun je jezelf goed voorbereiden op de verschillende onderdelen, zodat je zelfverzekerd naar het assessment gaat. Je raakt door middel van oefentoetsen namelijk gewend aan de vraagstellingen, waardoor de test zelf niet helemaal vreemd zal zijn. Uiteraard zal de test net iets anders zijn, maar veel vragen kunnen je bekend voor gaan komen. Het is daarom goed om veel tijd in de testen te steken. Hiermee werk je namelijk aan de Competentie: Zelfontwikkeling en Competentie: Leervermogen. Je zult namelijk kennismaken met zowel bekende als onbekende onderwerpen, zoals cijfer- en figuurreeksen, abstract en logisch redeneren, de Competentie Accuratesse, antoniemen, begrijpend lezen, woordenschat, diagrammen, verbale vaardigheden, numeriek inzicht, grafieken, syllogismen en abstracte figuren. Daarnaast kun je werken aan jouw concentratie.
Omgaan met de tijdsdruk is van belang tijdens de capaciteitentest
Wat is tijdsdruk? Veel kandidaten maken zich vooral zorgen om de tijd waarin de test gemaakt moet worden. Er zijn veel verschillende opgaven die binnen een bepaalde tijd afgemaakt moeten worden. Als jij doorhebt dat je het niet binnen de tijd gaat halen, ontstaat deze tijdsdruk. Je kunt dit trainen, waarmee ook de Competentie: Stressbestendig verder ontwikkeld kan worden. Wanneer jij namelijk met stress om kunt gaan, zul je de tijdsdruk ook minder snel ervaren en ga je met veel zelfvertrouwen de test in. Hierin kun je jezelf goed trainen. Het is namelijk belangrijk dat je jezelf goed voorbereid en deze tijdsdruk niet zult ervaren.
De vraagstelling onder de knie krijgen is belangrijk tijdens de capaciteitentest
Veel mensen zijn geneigd om automatisch eigen conclusies te trekken. Dit maakt sommige onderdelen, met als grote voorbeeld syllogismen, een lastig onderdeel. Door middel van oefenen zul je gewend raken aan de vraagstellingen en geen conclusies trekken. Je moet namelijk de vreemde en onwerkelijke uitspraken nemen zoals het er staat en daarom goed de vragen lezen. Dit kun je jezelf aanleren, maar het kan wel wat tijd kosten. Ook bij de andere onderdelen zul je de vraagstellingen onder de knie moeten krijgen, waarbij het oefenen van testen je kan helpen. Daarnaast raak je vertrouwd met de verschillende onderdelen en weet je direct waar je nog extra tijd aan moet besteden voordat je voor de echte test op moet.
Nog meer oefenen voor de capaciteitentest
Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.