17 september 2019 
5 min. leestijd

Het belang van een e-assessment voor jouw toekomstige functie

Het belang van een e-assessment voor jouw toekomstige functie

Een e-assessment is een goede oplossing voor mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn bij een assessmentbureau. Je kunt bij een online assessment namelijk alle vragenlijsten en de capaciteitentest online maken, zodat jouw (toekomstige) werkgever een goed beeld krijgt over jou en jouw vaardigheden. Het is daarom verstandig om te kijken naar wat dit assessment inhoudt en hoe jij jezelf hier optimaal op voor kunt bereiden. Op deze manier kun jij namelijk een hoge score behalen en hiermee een goede indruk achterlaten op jouw werkgever en andere assessoren. We leggen daarom graag uit wat een e-assessment is en hoe jij jezelf hierop voor kunt bereiden. Wil je oefenen voor het assessment? Neem dan een kijkje bij onze trainingspakketten onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een e-assessment?

Een e-assessment is een assessment die jij online maakt. Je kunt hierdoor zelf bepalen waar en wanneer je hem aflegt. Je zou hem dus op jouw werk of thuis kunnen maken op een tijd die jou het beste uitkomt. Dit online assessment bestaat uit verschillende onderdelen. Zo zijn er veel verschillende vragenlijsten te vinden die jouw persoonlijkheid en interesses toetsen, maar ook de capaciteitentest. Hiermee worden jouw vaardigheden getoetst aan de hand van verschillende vraagstukken. Denk hierbij aan jouw taal- en rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en analyserend vermogen. Deze onderdelen zijn belangrijk voor jouw (toekomstige) werkgever om in te schatten of jij geschikt bent voor een bepaalde functie.


Wanneer wordt een e-assessment afgenomen?

Een e-assessment kan worden opgelegd vanuit een bedrijf of opleiding om te bepalen waar de vaardigheden en capaciteiten van de kandidaten liggen. Het is niet altijd mogelijk om het assessment online af te leggen, maar bij een groot aantal kandidaten wordt toch vaak voor een online assessment gekozen om alle scores sneller binnen te krijgen. Alle kandidaten moeten er hierbij voor zorgen dat ze een hoge score krijgen en dat er ook hoger gescoord wordt ten opzichte van andere kandidaten. Hiermee kun je jezelf namelijk onderscheiden van de rest, waardoor de kans groot is dat jij wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek. Het is daarom belangrijk dat jij je zo goed mogelijk voorbereid op jouw e-assessment, zodat je jouw score positief kunt beïnvloeden en de hoogste score weet te behalen voor jouw toelating.


Voorbereiden op het e-assessment

Hiervoor is het wel goed om te weten hoe jij voor dit assessment kunt oefenen. Op de website vind je veel verschillende oefeningen. Deze zijn per onderdeel ingedeeld, waardoor jij eenvoudig alle vraagstukken terug kunt vinden. Als jij meer wilt leren over cijfer- en figuurreeksen kun je deze onderdelen oefenen. Je ziet als eerste informatie over het onderwerp. Lees deze informatie goed door, want er staan verschillende tips en oplossingsstrategieën in die jou verder op weg kunnen helpen. Hier kun je eventueel ook aantekeningen van maken, Daarna kun je de vragen gaan beantwoorden. Deze vragen lijken veel op de vragen die jij tijdens het e-assessment tegenkomt.


Jouw persoonlijkheid telt voor jouw (toekomstige) werkgever

Daarnaast zijn er veel vragenlijsten over jouw persoonlijkheid, interesses en ambitie en competenties te vinden in het online assessment. Hoewel dit gericht is op jou persoonlijk, kun je jezelf hier wel op voorbereiden. Er zijn namelijk veel verschillende vragenlijsten op de website te vinden, waarmee je kunt oefenen op de verschillende vragen die je kunt krijgen tijdens het assessment. Zo weet je niet alleen welke vragen je kunt verwachten tijdens dit onderdeel, maar kun je ook oefenen op het beantwoorden van de vragen. Je wilt tijdens jouw e-assessment immers zo goed mogelijk kunnen verwoorden wat jouw persoonlijkheid is. Hiervoor is enige zelfkennis vereist. Je moet namelijk weten waar jouw sterke en minder sterke punten liggen en hier ook zo open mogelijk over vertellen. Hierbij zijn geen foute antwoorden, het gaat immers altijd over jouw persoonlijkheid.


Voordelen van een e-assessment

Een online assessment heeft verschillende voordelen voor zowel jou als het bedrijf of de opleiding waarvoor je deze moet afleggen. Het eerste is de kostenbesparing voor bedrijven en opleidingen. Er hoeven namelijk geen specialisten ingehuurd te worden die het assessment afnemen en controleren of jij alles naar behoren uitvoert. Daarnaast scheelt het jou in de kosten, omdat je niet naar een opgegeven locatie hoeft te gaan. Ook kunnen er meer kandidaten tegelijkertijd deelnemen aan een assessment. Dit bespaart tijd, doordat er niet voor meerdere dagen ingepland hoeft te worden.

Een ander groot voordeel voor jou als kandidaat is dat de resultaten vaak direct in te zien zijn. Zo weet je gelijk na het afleggen van het assessment al waar jouw sterke en minder sterke punten liggen en waarop jij nog meer de focus moet leggen in de toekomst. De behaalde resultaten moeten echter wel nog besproken worden met een assessor. Bij een e-assessment heb je wel de mogelijkheid om dit telefonisch te doen, maar je kan er ook voor kiezen om het gesprek op een locatie uit te laten voeren. Tijdens deze bespreking krijg je namelijk ook nog tips en feedback waar je in de toekomst iets aan kunt hebben. Ook hoor je hier vaak al of jij wordt uitgenodigd voor een vervolggesprek naar aanleiding van jouw behaalde score.


Nadelen van een e-assessment

Uiteraard zitten er ook nadelen aan een e-assessment. Een daarvan is de tijdsdruk. Deze is bij alle soorten assessments aanwezig, doordat je het gehele assessment binnen een bepaalde tijd moet afleggen. Als je de testen niet binnen de gegeven tijd weet af te ronden, ga je automatisch door naar de volgende test. Hierdoor kun je dus veel punten mislopen. Door te oefenen kun je de tijdsdruk wel de baas zijn. Je leert immers sneller antwoord te geven op de vraagstukken, waardoor je alle vragen binnen de gegeven tijd beantwoord krijgt. Echter is deze tijdsdruk wel van belang om jezelf te kunnen onderscheiden van andere kandidaten.

Een ander nadeel van een online assessment is dat er verschillende onderdelen weggelaten worden die wel worden behandeld tijdens een assessment op locatie. Bij een e-assessment heb je namelijk geen rollenspel of een interview. Deze onderdelen kunnen echter wel van belang zijn om jouw competenties te bewijzen voor een functie. Als je deze onderdelen wel wilt doen, of als ze verplicht zijn voor jouw toekomstige functie, moet je naar een assessmentbureau om daar een van de verschillende assessments af te leggen. Hier ga jij samen met een assessor en een trainingsacteur aan de slag om jouw rollenspel en interview te laten slagen.


Het beeld dat de werkgever van jou krijgt

Het is dus te allen tijde belangrijk om goed voorbereid het e-assessment in te gaan. Ook als je denkt dat je alle vaardigheden en competenties al bezit, is het goed om de onderdelen nog een aantal keer door te nemen. Je gaat immers steeds sneller antwoord geven, waardoor je meer vragen binnen de gegeven tijd kunt beantwoorden. Daarnaast weet je precies wat je kunt verwachten, waardoor je overal op de juiste manier antwoord op kunt geven. Zelfs als je de persoonlijke vragenlijst op jouw scherm ziet verschijnen, kun je de beste antwoorden geven om jezelf te beschrijven. Hierdoor heeft jouw (toekomstige) werkgever een goed beeld van jou en is deze sneller geneigd om jou op een vervolggesprek uit te nodigen.


Nog meer oefenen voor een e-assessment

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan. of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen