13 maart 2019 
5 min. leestijd

Rollenspel assessment tips

Rollenspel assessment tips

Als je solliciteert voor een functie bij een bedrijf naar keuze, wordt jou gevraagd om een rollenspel assessment te doen. Dit assessment bestaat uit een competentie-, intelligentie of IQ-test en daarnaast zijn er nog enkele onderdelen opgenomen. Een van deze onderdelen kan een rollenspel zijn. Als je dit nog nooit gedaan hebt, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie opvraagt en opzoekt. Ook is het goed om vooraf goed voorbereid te zijn op alle verschillende rollen die je kunt krijgen tijdens het assessment. Zelfs wanneer je al meerdere malen een assessment met rollenspel hebt afgelegd, moet je jezelf goed voorbereiden. Iedere situatie kan immers anders zijn en je moet hier goed op in kunnen spelen. Wil je meer oefenen voor het assessment? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Rollenspel assessment uitleg

Wat is een assessment? Bij een assessment moeten kandidaten of sollicitanten aantonen dat zij geschikt zijn voor een bepaald beroep. Dit wordt gedaan door middel van een aantal testen, waarin de competenties en kernkwaliteiten van de persoon goed naar voren kunnen komen. Een assessment bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een IQ-test, interview en rollenspel. Een assessment heeft verschillende varianten, waaronder een Ontwikkelassessment, Loopbaanassessment en Online Assessment. Daarnaast kunnen werkgevers zelf ook nog extra onderdelen toevoegen als deze van belang zijn voor de openstaande vacature. Wat is een rollenspel? Dit is een onderdeel waarbij je een bepaalde rol moet aannemen. Aan de hand van praktijksimulaties worden er situaties nagebootst waar jij mee te maken kunt krijgen tijdens jouw loopbaan.


Oefen met de juiste partner voor het rollenspel assessment

De tegenspeler op het assessment is echter wel op alles ingespeeld en daarbij ook ervaren in de rollen. Zorg er daarom voor dat je met iemand oefent die jou veel tegengas kan geven. Als je tijdens het oefenen al onder druk gezet wordt, zal het tijdens het assessment ook veel beter gaan. Je weet immers al hoe je de druk eraf moet halen en het tegengas om kunt zetten in een positieve uitkomst voor alle partijen. Zo raak je ook niet in de war en kun je met de Competentie: Stressbestendig alle uitdagingen aan die jou gegeven worden door jouw tegenspeler. Overigens is een gezonde spanning helemaal niet verkeerd. Het kan zelfs een positieve werking hebben wanneer jij op locatie het rollenspel speelt.


Veel competenties worden zichtbaar bij een rollenspel assessment

Tijdens het rollenspel op het assessment worden jouw competenties zichtbaar. Aan de hand van jouw sollicitatie wordt namelijk gekeken of je competent bent voor deze baan en of de werkgever jou wilt aannemen. Door een rol aan te nemen in het rollenspel kun je bijvoorbeeld de Competentie: Leiderschap aantonen, maar ook de Competentie: Samenwerken en de Competentie: Gesprek voeren. Je moet namelijk bij de leidinggevende rol aan kunnen tonen dat jij de leiding kunt nemen bij ongewenst gedrag van een werknemer en daarbij wel door middel van een gesprek tot een oplossing komen die voor beide kanten werkt. Een goede samenwerking is immers het halve werk op de werkvloer. Zorg er daarom voor dat je creatief bent met jouw antwoorden en hierbij ook tot de juiste oplossing kunt komen voor jouw werknemer. Dit kun je van tevoren al geoefend hebben met iemand in jouw omgeving, zodat je wellicht al enkele antwoorden klaar hebt voor tijdens het assessment. Veel situaties kunnen namelijk overeenkomen met wat jij al geoefend hebt.


Rollenspel voorbereiden

Een goede voorbereiding van een rollenspel zorgt ervoor dat je kunt inspelen op iedere situatie die jij krijgt. Je weet immers ruim van tevoren hoe jouw assessmentrapport eruit komt te zien en of er een rollenspel aan te pas komt. De negatieve gedachten die je hebt zodra je dit hoort, moet je kwijt zien te raken. Iedereen kan het namelijk aanleren met een goede voorbereiding. Denk hierbij aan filmpjes waarin een rollenspel wordt gedaan, maar ook de oefeningen die online te vinden zijn. De nabespreking bij de filmpjes kan jou ook weer verder helpen, doordat er veel tips in voor komen. Van deze tips kun je aantekeningen maken. Maar wat zijn aantekeningen? Dit zijn kleine notities in de vorm van steekwoorden. Deze notities kun je er op ieder gewenst moment nog een keer bij pakken en doorlezen, zodat alles goed in jouw hoofd zit. Hiermee kun je veel vooruitgang boeken.


Veel vragen om bij de voorbereiding te beantwoorden

Let bij de voorbereiding daarom op veel verschillende dingen en vraag je hierbij ook veel af. Hoe meer vragen jij hebt voorbereid, hoe beter je jezelf kunt verplaatsen in een rol. Het oefenen is namelijk niet alleen van belang voor het rollenspel, maar ook in jouw dagelijks leven. Het zou namelijk kunnen zijn dat je in een conflict terecht komt, wilt onderhandelen over het salaris of een andere situatie op de werkvloer. Het is daarbij van belang dat je niet direct stil wordt gemaakt door jouw leidinggevende, maar de situatie ook wilt en kunt verbeteren. Denk hierbij na over de volgende vragen:

  • Heb je voldoende informatie over de inhoud van de functie waarop gesolliciteerd is?
  • Weet je waarom je deze functie ambieert en kun je dit uitleggen?
  • Welke eigenschappen zijn vereist voor de baan?
  • Welke eigenschappen moeten duidelijk terugkomen in het rollenspel?
  • Kan je zelf praktijksituaties bedenken die nagespeeld moeten worden?
  • Welke tegenstand kan je verwachten van de tegenspeler en hoe ga je hiermee om?

Denk over deze vragen niet na op de dag van het assessment, maar al vanaf de dag dat je begint met oefenen. Het is daarom belangrijk om ruim op tijd te beginnen met alle voorbereiding en deze vragen goed in het achterhoofd te houden.


Nervositeit kan voorkomen worden met de juiste oefeningen

Met een goede voorbereiding heb je ook geen last van nervositeit. Wat is Nervositeit? Dit is de stress die je ervaart voordat de dag eraan komt. Het kan zich uiten in zowel lichamelijke als mentale klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn en slapeloosheid. Het is daarom belangrijk dat je goed oefent voor het rollenspel van het assessment en hierbij ook veel dingen uitprobeert. Hiermee ontwikkel je de Competentie: Creatief denken, waardoor je ook met vernieuwende antwoorden aankomt. Je kunt hierbij ook verschillende rollen aannemen, zoals leidinggevende of een collega. Je weet immers niet precies welke rol je toebedeeld krijgt tijdens het rollenspel van het assessment.


Neem de feedback van het rollenspel assessment van harte voor jouw toekomst

Wat is evalueren? Evalueren is een vorm van beoordelen, waarbij je kijkt of de acties effect hebben gehad op jouw project. In het geval van het rollenspel wordt gekeken of jij de juiste competenties bezit en waar jouw sterke en minder sterke punten liggen. Je krijgt tijdens een evaluatie veel feedback en tips mee, waar jij je voordeel uit kunt halen voor de toekomst. Zelfs als je de baan niet krijgt tijdens het assessment, kun je de feedback meenemen voor jouw volgende sollicitatieronde. Zorg er daarom voor dat je het assessmentrapport goed doorneemt. Hier staan namelijk jouw uitslagen van het hele assessment in en daarnaast ook de feedback en tips voor jouw toekomst. Daarnaast kun je tijdens de voorbereiding ook al evalueren of je op de goede weg bent of dat er nog veel werk verricht moet worden.

 

Nog meer oefenen voor het rollenspel assessment

Wil je nog meer oefenen voor het rollenspel assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen