26 november 2015 
2 min. leestijd

Wat is een capaciteitentest?

Wat is een capaciteitentest?

Als je een assessment moet gaan maken, krijg je ook te maken met een capaciteitentest. Echter weten veel mensen niet precies wat deze test inhoudt en wat er getoetst wordt aan de hand van de verschillende onderdelen. Als jij een Selectie assessment, Ontwikkelassessment of Loopbaanassessment moet afleggen, is het echter wel goed om te weten wat jou te wachten staat, en op welke manier je jezelf het beste voor kunt bereiken. Zoveel mogelijk informatie lezen over deze test is daarom de eerste stap die je moet maken. Zo weet je precies wat een capaciteitentest inhoudt. Wil je oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk onderaan de pagina dan onze assessment trainingen.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een capaciteitentest?

Een capaciteitentest is een manier om erachter te komen hoe jouw denkvermogen in elkaar zit. Jouw denkvermogen is jouw intelligentie. Niet iedereen heeft hetzelfde denkvermogen, waardoor de resultaten van de capaciteitentest kan verschillen. Je kunt er wel op trainen om ervoor te zorgen dat jouw intelligentie wordt opgerekt. Werkgevers hebben met deze test ook direct een houvast om te zien of jij de Competentie: Zelfontwikkeling in je hebt zitten en welke vaardigheden jij beheerst. Dit kan namelijk van belang zijn voor het uitvoeren van de functie, waarbij de test ook direct kan gelden als een selectie van alle kandidaten.

Verschillende onderdelen van de capaciteitentest

Het is verstandig om naar alle kenmerken van een capaciteitentest te kijken. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten en ga je met meer zelfvertrouwen aan de test beginnen. De test wordt altijd opgedeeld in verschillende onderdelen. Deze onderdelen testen allemaal andere vaardigheden, waaronder de Competentie Analyserend vermogen, jouw taalvaardigheid, rekenvaardigheid, ruimtelijk inzicht en de Competentie: Omgaan met details. Een groot deel van deze onderdelen zijn vooraf vastgesteld, omdat ieder beroep met deze vaardigheden te maken krijgt.

Woordenschat van belang om te slagen voor de capaciteitentest

Ook antoniemen komen voor op de capaciteitentest. Een antoniem is een tegenovergesteld woord van het gegeven woord. Ook hier worden de antwoorden gegeven. Jouw taalvaardigheid moet daarom op peil zijn. Ook jouw woordenschat is van belang. Zonder een goede woordenschat kun je immers niet weten welk woord het tegenovergestelde betekent van het gegeven woord. 

Rekenvaardigheid aan de hand van hoofdrekenen

Jouw rekenvaardigheid wordt getoetst aan de hand van hoofdrekenen, breuken en cijferreeksen. Bij hoofdrekenen krijg je veel verschillende opdrachten, welke oplopen van eenvoudig tot moeilijk.

Informatie scheiden voor de juiste oplossing

Redactiesommen toetsen ook jouw rekenvaardigheid, maar kijken daarbij ook gelijk of jij informatie van elkaar kunt scheiden. Informatie scheiden gebeurt ook bij diagrammen. Ook zijn er nog kubussen, waarmee jouw ruimtelijk inzicht wordt getest. 

Capaciteitentest zowel online als op locatie te maken

In sommige gevallen kan je de capaciteitentest thuis maken, maar ook kan het voorkomen dat je naar een locatie toe moet. Hier loopt er een surveillant rond om ervoor te zorgen of alles volgens de regels verloopt. Hierbij heeft ieder onderwerp een eigen toetsing en er geldt daarbij ook een bepaalde tijd per onderdeel. Aan de hand van de uitslagen kan een werkgever goed inschatten of een werknemer de juiste vaardigheden bevat voor de functie.


Meer oefenen voor de capaciteitentest 

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen