22 maart 2019 
4 min. leestijd

Capaciteitentest tips

Capaciteitentest tips

Een capaciteitentest is een vast onderdeel van een assessment. Het maakt hierbij niet uit of je een Online Assessment, Selectie assessment of Loopbaanassessment doet, je zult hier altijd mee te maken krijgen. Hiermee testen werkgevers namelijk jouw basiskennis om te zien of jij de juiste persoon bent voor een bepaalde functie. Het is daarom verstandig om van tevoren te bekijken wat je kunt verwachten bij een capaciteitentest en hoe je jezelf hierop kunt voorbereiden. Zo weet jij hoe je de beste score kunt behalen en hoe jij indruk kunt maken op jouw toekomstige werkgever. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Capaciteitentest tips

De onderdelen van een capaciteitentest zijn te oefenen. Dit kun je online doen. Er zijn namelijk veel gratis en betaalde oefentests te vinden, waarbij alle onderdelen aan bod komen. De oefentests zijn niet een op een hetzelfde als de officiële test, maar de vraagstelling blijft wel hetzelfde. Door gewend te geraken aan de vraagstelling, kun je de antwoorden bij de verschillende opdrachten sneller geven en zul je ook minder zenuwachtig zijn. Daarnaast zijn er verschillende tips te vinden, waardoor je de juiste aanpak hebt. Het is hierbij van belang dat je alle onderdelen van de capaciteitentest oefent. Je zult hierbij merken dat je zowel eenvoudige als lastige onderdelen tegen gaat komen. Hierdoor heb je in een oogopslag voor jezelf duidelijk aan welke onderwerpen je nog moet werken en welke iets minder tijd behoeven. Daarnaast kun je de eenvoudige onderdelen ook gebruiken om het tempo te verhogen.


Capaciteitentest tip 1: Spanningen en tijdsdruk

Het maken van een capaciteitentest of een ander assessment kan veel spanning opleveren. Er hangt veel af van deze test, doordat de resultaten de doorslag kunnen geven om jou aan de slag te laten gaan bij een bepaalde functie of werkgever. Echter kan te veel spanning ertoe leiden dat je geen al te beste score zult behalen, waardoor je jezelf eigenlijk tekort doet. Je zult daarom met zelfvertrouwen de test in moeten gaan en daarbij ook met tijdsdruk om kunnen gaan. Deze tijdsdruk kan namelijk voorkomen wanneer je te veel verschillende opdrachten binnen de aangegeven tijd moet maken. Het zou namelijk kunnen zijn dat je tijd tekort gaat komen. Dit kun je voorkomen door goed voorbereid naar de capaciteitentest toe te gaan.


Capaciteitentest tip 2: Begin op tijd met oefenen

Het is belangrijk dat je ruim van tevoren begint met oefenen. De diverse onderdelen kunnen namelijk sterk verschillen van niveau en je zult niet overal even sterk in zijn. De stof moet dus meerdere malen herhaald worden, zodat je alle onderdelen gemaakt kunt krijgen. Je zult merken dat je de antwoorden steeds sneller kunt geven, ondanks dat een onderdeel jou helemaal niet ligt. Dit zorgt er tevens voor dat je niet nerveus zult zijn met de test. Met oefenen kun je tevens een veel betere score krijgen, waardoor je uitblinkt tussen de andere kandidaten. Dit doe je vooral door gewend te raken aan de vraagstelling, waardoor zelfs de moeilijkste onderdelen te maken zijn. Daarnaast draagt het bij aan jouw woordenschat, zelfs wanneer je oefent met bijvoorbeeld puzzelboekjes.


Capaciteitentest tip 3: Met een goede concentratie aan de slag

Wanneer er een onderdeel niet goed lukt, zou je deze even over kunnen slaan. Dit kun je zowel bij het oefenen als bij de echte capaciteitentest. Het is goed om niet te lang bij een opgave te blijven hangen, waardoor je beter later nog eens terug kunt kijken of je de opgave alsnog kunt beantwoorden. Het is daarom goed om zoveel mogelijk tijd in te plannen voor de moeilijkere onderdelen. Zo kun je namelijk jouw vooruitgang goed bijhouden en hier op in spelen voordat het tijd is om de echte capaciteitentest te maken. Dit kan jou namelijk stimuleren om extra bij te leren. Maak daarom ook altijd aantekeningen van de opdrachten waarbij jij moeite hebt. Wat zijn aantekeningen? Dit kun je doen door notities te maken van steekwoorden, zodat je direct kunt testen of je nog weet waar het over gaat. Zo kun je ook direct kijken of jouw concentratie bij de opdrachten blijft. Dit houdt in dat je jouw aandacht erbij kunt houden, zodat alle informatie blijft hangen en je een beter resultaat hiermee kunt boeken. Deze concentratie is ook van belang wanneer je het assessment gaat doen.


Capaciteitentest tip 4: Maak een goede planning

Het is dus van belang dat je ruim op tijd begint met de voorbereidingen, zodat je alle onderdelen van tevoren al geoefend kunt hebben. Een goede planning is hierbij van belang, zodat je niet alleen tijd hebt om de onderdelen een keer gemaakt te hebben, maar ook om ze nog een keer te kunnen herhalen. Je moet je daarbij wel aan dit oefenschema houden en ook regelmatig raadplegen. De Competentie: Discipline is belangrijk, doordat je jezelf ook iedere dag even terug kunt trekken om te oefenen. Uiteraard moet je ook de nodige ontspanning pakken, zodat je niet constant vastloopt op de moeilijke onderdelen. Zodra je de testen gemaakt hebt, kun je de scores noteren en zie je jouw voortgang. Maar de voorbereiding voor de test zelf is niet alles. Ook de dag zelf, waaronder de reistijden naar de locatie van het assessment, horen bij jouw tijdsindeling.


Capaciteitentest tip 5: Ga door met jouw ontwikkeling in de toekomst

Aan het einde van het assessment krijg je een assessmentrapport. Hierin staat de uitslag van jouw capaciteitentest, maar ook de andere onderdelen van het assessment. Ook kan de assessor hier tips in hebben gezet, waarmee je jezelf kunt ontwikkelen. Of je nou de baan toegewezen krijgt of niet, je hebt wel degelijk iets aan het maken van het assessment en alle bijbehorende tests. Je kunt er namelijk voor zorgen dat je de feedback verwerkt voor de toekomst en aan jezelf blijft werken. Zo maak je in de toekomst nog meer kans voor een nieuwe baan en de functie waarop jij gesolliciteerd hebt en kun je ieder ontwikkelpunt met beide handen aanpakken.


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen