04 februari 2018 
3 min. leestijd

Cognitieve capaciteitentest

Cognitieve capaciteitentest

Een cognitieve capaciteitentest zegt je misschien in eerste instantie niets. Toch krijg je er bij vrijwel ieder beroep mee te maken. Deze test wordt namelijk ook wel intelligentietest of capaciteitentest genoemd en zit in een assessment verwerkt. Je moet echter wel weten wat je kunt verwachten en hoe je jezelf kunt voorbereiden op het gehele assessment en dan met name op de cognitieve capaciteitentest. Wil je capaciteitentesten oefenen? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

De cognitieve capaciteitentest uitleg

Een cognitieve capaciteitentest wordt gebruikt om jouw vaardigheden en intelligentie te testen. Werkgevers hechten hier veel waarde aan, omdat het veel over jouw werkzaamheden kan zeggen. Deze test wordt daarom altijd in combinatie met enkele andere onderdelen van een assessment gegeven, zoals een rollenspel, interview of persoonlijke vragenlijst. Maar wat is een assessment precies? In feite is dit niet meer dan een beoordeling aan de hand van een aantal toetsen. Jouw werkgever kan met de uitslagen van deze teksten zien of jij geschikt bent voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt of dat je geschikt bent voor een andere functie binnen het bedrijf.


Verschillende soorten assessments

Er zijn verschillende soorten assessments. Wanneer jij gesolliciteerd hebt bij een bedrijf, moet je het Selectie assessment doen. Hiermee proberen werkgevers het kaf van het koren te scheiden. Alleen de kandidaten met de hoogste score maken kans om de baan te bemachtigen. Ook bij andere assessments komt de cognitieve capaciteitentest terug. Het Loopbaanassessment is er hier een van. Dit assessment is verstandig om te maken als je nog niet zeker weet welke richting je uit wilt met je carrière. Dit assessment geeft jou aan de hand van jouw vaardigheden verschillende mogelijkheden en van hieruit kun je kijken welk beroep bij jou past. Het Ontwikkelassessment kun je ook tegenkomen tijdens jouw carrière bij een bedrijf. Een werkgever wil namelijk om de zoveel tijd weten hoe werknemers zich ontwikkelen en welke mogelijkheden er zijn. Jouw score wordt bij ieder assessment vergeleken met een normgroep. Je moet hoger scoren om er tussenuit gehaald te worden door jouw (toekomstige) werkgever.


Verschillende delen van de cognitieve capaciteitentest

De cognitieve capaciteitentest bestaat uit verschillende onderdelen. Het is daarom goed om te bekijken welke onderdelen je kunt verwachten en wat ieder onderdeel inhoudt. Hiermee kun je namelijk aan de slag met de voorbereiding en jouw schema om te oefenen op de onderdelen. Bekijk hierbij ook direct welke onderdelen voor jouw functie van belang zijn. Dit kun je vaak terugvinden in de vacature. De harde functie-eisen en zachte functie-eisen zijn hierbij van belang. Mocht je het niet zeker weten, is contact opnemen met het bedrijf ook een optie. Vaak kunnen de medewerkers van het bedrijf jou precies uitleggen wat jij kunt verwachten van het assessment en de bijbehorende cognitieve capaciteitentest.

Figuurreeksen en cijferreeksen testen jouw analyserend vermogen

Hierbij kunnen verschillende onderdelen aan bod komen. Een daarvan is figuurreeksen. Hierbij krijg je een reeks opeenvolgende figuren te zien die iedere keer een beweging uitvoeren. Het laatste figuur is weggelaten en jij moet aan de hand van jouw Competentie Analyserend vermogen en Competentie: Omgaan met details besluiten welk figuur dit is. Hierbij moet je de logica vinden die in de reeksen verstopt zitten. Dit geldt ook voor cijferreeksen. Bij dit onderdeel krijg je een aantal cijfers te zien, waar een logica in zit. Je moet hiermee het laatste cijfer bepalen die hetzelfde verband heeft als de andere cijfers.


Ook de basis moet je opnieuw oefenen

Diagrammen is ook een onderdeel dat terugkeert bij de capaciteitentest. Bij dit onderdeel moet je vaststellen hoe de gegeven begrippen in een grafische voorstelling weergegeven moeten worden. Je moet hierbij goed verbanden kunnen leggen. Anders zul je namelijk nooit tot de juiste diagram komen. Bij kubussen wordt jouw ruimtelijk inzicht getest. Je moet namelijk kubussen gaan draaien, kantelen of vouwen om tot de juiste oplossing te komen. Mocht je een financiële kant op gaan, dan kom je veel vragen over hoofdrekenen tegen.

Rekenen en taalvaardigheden op aparte manieren getest

Redactiesommen zijn al iets lastiger dan hoofdrekenen. Hierbij staan de sommen namelijk verwerkt in een verhaaltje. Doordat er veel overbodige informatie in staat, word je snel in de war gebracht. Het is daarom goed dat je deze informatie weet te scheiden en uiteindelijk alleen de som overhoudt om op te lossen. Numeriek redeneren komt ook voor. Hierbij is het van belang dat je met jouw cijfermatig inzicht een inschatting kunt maken. Er komen hier verschillende tabellen en grafieken voor, waaruit jij alles moet kunnen aflezen.


Nog meer oefenen voor de cognitieve capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de cognitieve capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen