Capaciteitentest voorbereiden en oefenen
Clayton Vitor
Capaciteitentest voorbereiden en oefenen
02/04/2018
1 min
0

Intelligentietest oefenen

02/04/2018
1 min
0

Als je een assessment moet gaan doen ontkom je niet aan een intelligentietest. Deze wordt ook wel een capaciteitentest genoemd. Iedere werkgever gebruikt deze test om te zien hoe de staat van de kennis van de sollicitanten is, zodat de juiste kandidaat voor de openstaande vacature gevonden wordt. Het is dus van belang dat jouw score hoger is dan die van anderen, zodat je jezelf van jouw beste kans kunt zien en de baan binnen kunt slepen. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

De intelligentietest oefenen voor jouw assessment

Voordat je dit kunt doen, is het goed om te kijken naar wat je kunt verwachten. Je maakt nooit alleen een intelligentietest bij jouw sollicitatie. Er hangt namelijk een heel assessment aan vast. Maar wat is een assessment precies? Dit is een beoordeling waarbij jouw vaardigheden, interesses en persoonlijkheid aan het licht komen. Er zijn verschillende soorten assessments te vinden, zoals een Ontwikkelassessment, Selectie assessment en Online Assessment. Ieder bedrijf maakt gebruik van een assessment om de beste kandidaten voor de openstaande functies te vinden. Onder andere Capgemini assessment en Zorg aan zet assessment gebruiken deze. Deze bedrijven hebben ook een assessmentbureau in dienst genomen. Dit assessmentbureau is ervaren in het aanpassen van het assessment aan het bedrijf. Bij bovengenoemde bedrijven is dit HRorganizer assessment.


HRorganizer oefentest

Loading...


Verschillende onderdelen tijden de intelligentietest

Je kunt de verschillende onderdelen online oefenen. Hier vind je alle onderdelen van de test, zodat je ook direct een handig overzicht hebt. Een van de onderdelen is analogieën. Analogieën testen jouw vaardigheid tot verbaal redeneren. Je krijgt een aantal woorden te zien, die allemaal een verband hebben. Ook kun je cijferreeksen tegenkomen. 


Verbanden kunnen leggen is belangrijk voor een werkgever

Figuurreeksen lijken in eerste instantie op cijferreeksen. Je krijgt een reeks figuren te zien. Alleen moet je hier niet het laatste figuur invullen, maar de verandering aangeven die de figuren doorstaan. Ook hier zit logisch redeneren bij inbegrepen. Dit verband moet je ontdekken om het volgende figuur te kunnen bepalen. Er kunnen meerdere veranderingen bij de figuurreeksen optreden, waardoor ze soms lastig op te lossen zijn. Door veel te oefenen word je hier sneller in en ga je de verbanden ook herkennen. De Competentie: Doorzettingsvermogen is nodig om hier doorheen te bijten als het even tegenzit. Ook bij diagrammen moet je het onderlinge verband vinden. Je ziet verschillende begrippen, die allemaal een bepaald onderwerp hebben.


Ruimtelijk inzicht van belang bij veel sectoren

Jouw ruimtelijk inzicht kan ook getest worden in een intelligentietest. Dit wordt gedaan aan de hand van figuren, die in- en uit elkaar gevouwen, gedraaid of gekanteld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dobbelsteen. Deze kan je uitgevouwen tegenkomen, waarna jij hem in elkaar moet vouwen om te zien hoe deze er daadwerkelijk uitziet. De Competentie: Omgaan met details zou je hiervoor goed kunnen inzetten. Aan de hand van de details kun je namelijk achterhalen hoe het figuur in of uit elkaar moet. Dit onderdeel behoeft echter wel wat inzicht. Niet iedereen heeft namelijk een goed ruimtelijk inzicht, maar het is wel belangrijk voor de werkgever dat je dit snapt.


Voorbereiding op de intelligentietest

Voordat je aan het assessment en daarmee ook de intelligentietest begint, moet je jezelf goed voorbereiden. Als je weet wat je kan verwachten, zal je een betere score krijgen voor de testen en Indruk maken op jouw toekomstige werkgever. Lees daarom alle informatie goed door en vraag zo nodig op welke onderdelen er belangrijk zijn van de intelligentietest. Hier kun je dan jouw voorbereiding op aanpassen door je op de juiste onderdelen te concentreren. Begin daarom ook vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je een assessment moet afleggen. Zo weet je namelijk zeker dat er genoeg tijd overblijft om niet alleen alle onderdelen een keer gezien te hebben gehad, maar ook om alles nog een aantal keer te herhalen. Zo krijg je de vraagstelling onder de knie en ga je steeds sneller werken.

Meer zelfvertrouwen en een bredere kennis

Jouw intelligentie reikt niet tot het oneindig, maar je kunt wel meer kennis vergaderen door veel te oefenen. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen te vinden in een intelligentietest, waarin je niet altijd even goed kunt zijn. Door veel te oefenen kun je ieder ontwikkelpunt aanpakken en de Competentie: Zelfontwikkeling en de Competentie: voortgangscontrole aantonen. Daarnaast groeit jouw zelfvertrouwen doordat je ziet dat je vooruitgaat en de oplossingen steeds sneller op papier staan.

Plannen zorgt voor ordening en rust

Je begint jouw voorbereiding met een goede planning maken. Dit moet een realistische planning zijn, waarbij je wel genoeg tijd inplant om alle onderdelen te oefenen en te herhalen. Hoe maak ik een tijdsindeling? Deze maak je door middel van al jouw taken op te schrijven die je iedere dag moet gaan doen. Schrijf hier ook een schatting van de benodigde tijd achter, zodat je ze beter in kunt delen in jouw dagdelen. Wees hier zo consequent mogelijk in en rooster extra tijd in voor de intelligentietest.


Nog meer oefenen voor de intelligentie test

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

Reacties
Categorieën