04 februari 2018 
4 min. leestijd

Assessment oefenen

Assessment oefenen

Stel je hebt gesolliciteerd bij BAM assessment. Dan wordt jou gevraagd om een assessment te maken naar aanleiding van jouw sollicitatiebrief. Dit assessment wordt uitgevoerd door Menea assessment. Dit zegt je waarschijnlijk niets, tot je de goede voorbereidingen gaat treffen. Vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je een assessment moet gaan maken, is het namelijk van belang dat je begint met de voorbereidingen. Deze voorbereidingen helpen jou namelijk op weg naar een goede score en een positieve beoordeling voor de functie waar jij op gesolliciteerd hebt. Je weet namelijk precies wat jou te wachten staat en kunt hiermee op iedere situatie inspelen als dit nodig is. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Assessment uitleg

Maar wat is een assessment? Een assessment betekent niets meer dan een waardebepaling of een beoordeling. Om tot deze beoordeling te komen, moeten er een aantal testen worden afgelegd. Een daarvan is een capaciteitentest. Deze test toetst jouw vaardigheden aan de hand van verschillende vraagstukken. Zo wordt bijvoorbeeld de Competentie Analyserend vermogen getest, maar wordt er ook aandacht besteed aan jouw taalvaardigheid, rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht. Afhankelijk van de functie waar je op gesolliciteerd hebt, zijn er andere vaardigheden die getest moeten worden. Naast de competentietest kun je nog een aantal onderdelen verwachten. Een daarvan is een competentie interview. Tijdens dit interview is het van belang dat je zoveel mogelijk informatie over jouw motivatie en ambities verteld en daarbij ook de communicatieve vaardigheden aantoont. Jouw (toekomstige) werkgever krijgt zo een beter beeld over jou als persoon en de competenties die jij bezit. Je kunt ook nog een persoonlijke vragenlijst, een psychologisch onderzoek en een rollenspel tegenkomen tijdens jouw assessment.


Verschillende soorten assessments

Er bestaan verschillende soorten assessments. Een daarvan is het Selectie assessment als jij gesolliciteerd hebt voor een baan. Als je al een langere tijd bij hetzelfde bedrijf werkzaam bent, zou jouw werkgever jou kunnen vragen om een Ontwikkelassessment af te leggen. Met dit assessment wordt er gekeken welk ontwikkelpunt er bij jouw vaardigheden van toepassing is en of jouw huidige functie nog steeds aansluit bij jouw ervaring. Hiermee ontwikkel je de Competentie: Zelfkennis en kun je werken aan jouw vaardigheden voor de toekomst. Het zou ook kunnen zijn dat je op zoek bent naar een nieuw beroep, maar nog niet zeker weet wat er bij jou past. In dat geval is een Loopbaanassessment een goede keuze. Tijdens dit assessment krijg je nieuwe inzichten en wordt er aan de hand van de scores die jij behaalt in combinatie met jouw interesses gekeken welke beroepen hier het beste bij aansluiten. De andere assessments die jij tegen kunt komen zijn een Thema gestuurd assessment en een Online Assessment.


Voorbereiden op het assessment

Welk assessment jij ook moet doen, een goede voorbereiding helpt jou jezelf te verbeteren en een hogere score te behalen. Zorg er daarom voor dat jij direct begint met het oefenen van de onderdelen van het assessment zodra je hoort dat je het assessment moet gaan afleggen. Door op tijd te beginnen kun je jouw scores namelijk aanzienlijk verhogen. Er zijn hierbij veel verschillende testen online te vinden, waarmee je kunt werken aan de Competentie: Zelfontwikkeling. Ook heb je minder last van stress, doordat je weet wat je te wachten staat. Je bent hierdoor zelfverzekerder en gaat uitgerust naar de locatie toe.

De informatie geeft jou oplossingsstrategieën

Per onderdeel staat aangegeven wat het onderdeel inhoudt. Deze informatie is belangrijk om door te lezen, omdat hier ook vaak verschillende oplossingsstrategieën in vermeld staan. Hiermee heb je enige houvast voor het oplossen van alle vraagstukken en weet je ook beter antwoord te geven tijdens de interviews. Hoe meer je immers te weten komt over de inhoud, hoe eenvoudiger het zal gaan om antwoord te geven bij de onderdelen. Laten we daarom beginnen met de capaciteitentest. Deze test toetst jouw vaardigheden aan de hand van meerdere onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld figuur– en cijferreeksen, hoofdrekenen, anagrammen, antoniemen en kubussen tegenkomen. Ieder onderdeel test weer een andere vaardigheid en aan het einde komt er een bepaalde score uit.

Herhalen en veel lezen helpt jou tot het antwoord

Er kunnen onderdelen tussen zitten die jij wellicht nog niet kent. Het is daarom van belang dat je deze onderdelen eerst eigen maakt door veel te lezen en te oefenen. Ook de onderdelen die je wel al kent, moet je blijven oefenen en herhalen. Je wilt immers dat jouw score omhooggaat en dat je daarnaast veel bijleert. Als je twijfelt bij een bepaalde vraag, moet je nog een keer terugkijken naar de informatie aan het begin van het onderdeel. Daarnaast kijk je opnieuw naar de vraag en de gegeven antwoorden. Vaak zie je het antwoord ertussen staan. Mocht je het daarna nog steeds niet weten, kun je de vraag even overslaan en eerst de rest maken. Aan het einde, als er nog tijd overblijft, pak je de vraag er nogmaals bij en probeer je het vraagstuk op te lossen. Iedere keer als jij oefent, ontdek je weer nieuwe strategieën, waardoor het op het uiteindelijke assessment heel soepel zal gaan.

Zet door wanneer je het niet meer ziet zitten

Er zijn eigenlijk twee tips die je altijd in het achterhoofd moet houden. De eerste is blijven oefenen. Het assessment oefenen is namelijk heel belangrijk. Blijf daarom de verschillende oefentests maken en controleer aan de hand van de Competentie: voortgangscontrole hoe ver jij bent. Iedere keer dat jij jouw score omhoog ziet gaan, is dit weer een extra stimulans om door te zetten. Oefenen, vragen lezen, antwoorden lezen en logisch nadenken zorgen ervoor dat je geen fouten meer maakt.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen