04 februari 2018 
5 min. leestijd

Gratis capaciteitentest oefenen

Gratis capaciteitentest oefenen

Ieder assessment heeft een capaciteitentest als onderdeel. Deze test staat ook bekend als een intelligentietest en is goed voor te bereiden. Dit kun je doen door een gratis capaciteitentest te oefenen via het internet. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor, waarbij je ieder onderdeel van de test terug kunt vinden. Het grote voordeel hiervan is dat je gewend raakt aan de vraagstelling en je de antwoorden sneller kunt geven. Je bespaart jezelf hiermee dus veel tijd op het uiteindelijke assessment en zult hierdoor minder last krijgen van tijdsdruk. Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Capaciteitentest vast onderdeel op het assessment

Een capaciteitentest is dus een vast onderdeel van het assessment. Tijdens dit assessment worden jouw vaardigheden en jouw intelligentie getest aan de hand van een aantal toetsen. Per assessment is het verschillend wat je kunt verwachten. De ene werkgever hecht namelijk meer waarde aan een persoonlijke vragenlijst, de andere wil dat jij een rollenspel uitvoert. Wat is een rollenspel precies? Hierbij worden verschillende situaties uit de praktijk nagebootst. Jouw vaardigheden worden hierbij op de proef gesteld. Je moet namelijk op iedere situatie in kunnen spelen op de werkvloer. Aan de hand van dit onderdeel van een Selectie assessment kan jouw toekomstige werkgever direct zien of de functie waarop jij gesolliciteerd hebt bij jou past of dat je toch niet de geschikte kandidaat bent.


Capaciteitentest oefenen zorgt voor zelfontwikkeling

Het maakt niet uit of je een Online Assessment, Loopbaanassessment, Ontwikkelassessment of Thema gestuurd assessment doet, je zult de capaciteitentest altijd tegenkomen. Je kunt je hier eenvoudig op voorbereiden. De verschillende onderdelen zijn allemaal op het internet terug te vinden. Je kunt hierdoor de onderwerpen die voor jouw assessment belangrijk zijn zo vaak herhalen als je wilt. Hoe beter je de stof kent, hoe beter je het officiële assessment gaat maken. Jouw score kan hierdoor flink omhooggaan, doordat je werkt aan de Competentie: Zelfontwikkeling. Iedere dag een aantal uur oefenen brengt dus veel voordelen met zich mee en je hebt meer zelfvertrouwen. De stress die je kunt ervaren met de uiteindelijke test zal hierdoor ook veel minder worden. Je weet immers wat je kunt verwachten, hoe de vragen eruitzien en hoe je snel aan het juiste antwoord kunt komen.


Onderdelen capaciteitentest

Bij een capaciteitentest komen veel verschillende onderdelen aan bod. Een daarvan is analogieën. Dit onderdeel test onder andere de Competentie Analyserend vermogen. Daarnaast test je hier direct jouw logisch redeneren, het abstract denkvermogen, jouw woordenschat en de taalvaardigheid mee. Het is daarom goed om dit onderdeel zoveel mogelijk te oefenen, want je zult bij meer onderdelen moeten analyseren voordat je bij het juiste antwoord aankomt. Een daarvan is het onderdeel diagrammen. Ook hier moet je namelijk kunnen analyseren om een verband te ontdekken. Logisch redeneren wordt getest aan de hand van cijfer- en figuurreeksen. Hierbij moet de opeenvolgende figuren en cijfers kunnen beredeneren en aan de hand hiervan het laatste figuur of cijfer invullen van de reeks.

Ruimtelijk inzicht en rekenvaardigheden getest

Jouw ruimtelijk inzicht kan getest worden door middel van figuren die je moet uitvoeren, draaien of kantelen. Hier wordt vaak een kubus voor gebruikt. Je moet deze bewegingen uitvoeren om de vraag te kunnen beantwoorden. Rekenvaardigheid zie je terug in de onderdelen hoofdrekenen en numeriek redeneren. Verschillende varianten van redeneren worden door syllogismen getest. Hier krijg je enkele stellingen te zien en aan jou de taak om hier de juiste conclusie uit te kunnen trekken. De gegeven stellingen komen niet altijd overeen met de werkelijkheid. Je moet ze echter wel lezen hoe ze er staan om tot de gegeven antwoorden te komen.

Persoonlijkheid is ook van belang tijdens het assessment

Eerder hebben we het ook gehad over een persoonlijke vragenlijst. Deze komt terug in de persoonlijkheidstest, die in combinatie met de capaciteitentest gegeven wordt. Hierbij wordt gekeken naar hoe jij in elkaar zit, welke eigenschappen je hebt en wat jouw persoonlijkheidstrekken zijn. Dit zijn de karaktereigenschappen die jij bezit. Aan de hand van een aantal vragen wordt deze persoonlijkheid berekent. Je kunt hiervan zelf ook veel leren. Het is daarom belangrijk dat je alle vragen eerlijk beantwoordt, zodat je zelf ook een goed beeld van jezelf krijgt.


Capaciteitentest oefenen tips

Je moet je goed voorbereiden voor de capaciteitentest als je het goed wilt afronden. Hieronder vind je tips die jou kunnen helpen met het oefenen van de capaciteitentest.

Houd je voortgang bij voor meer resultaat

Er zitten ongetwijfeld al onderwerpen tussen waar je veel vanaf weet. Daarnaast zijn er veel onderdelen waar je minder verstand van hebt, maar die je wel moet beheersen om de test te kunnen maken. De onderwerpen die jij het minste beheerst, moet je het meeste oefenen. Echter is het wel belangrijk dat je ook de andere onderwerpen blijft herhalen. Aan de hand van een gratis capaciteitentest kan je jouw voortgang bijhouden. De Competentie: voortgangscontrole helpt jou namelijk om te zien hoeveel jouw kennis gegroeid is. Daarnaast is het motiverend als jouw score omhooggaat. 

Goed kunnen plannen is het halve werk

De gratis capaciteitentest oefenen behoeft daarom enige planning. Je moet immers tijd vrij kunnen maken om alle onderdelen te oefenen. Zorg er daarom voor dat je een goede tijdsindeling maakt. Deze maak je door alle onderdelen en jouw dagelijkse taken op een rijtje te zetten. Zorg daarbij ook voor een schatting van de benodigde tijd, zodat je goed kunt kijken welke taken er bij elkaar kunnen op een dag. Als je tijdens het oefenen merkt dat jouw schatting niet helemaal klopt, kun je jouw planning aanpassen. De onderdelen die je beter beheerst, behoeven immers minder tijd dan de onderdelen waar je nog niet alles van snapt. Een tijdsindeling is daarom eerder een houvast dan een definitieve planning. Het is daarbij wel van belang dat je de Competentie: Discipline beheerst. De planning moet immers wel gevolgd worden en je moet jezelf er iedere dag toe zetten om te oefenen.

Geconcentreerd werken aan oplossingsstrategieën

Concentratie is belangrijk tijdens het oefenen van de capaciteitentest. Dit betekent dat jij jouw aandacht bij de vragen kunt houden. Hoe beter jouw concentratie, hoe minder onnodige fouten je gaat maken. Daarnaast leer je met het oefenen meer over oplossingsstrategieën. De test bevat namelijk veel tips, welke jou verder helpen bij het beantwoorden van de vragen. De theorie erachter is dus net zo belangrijk als de vragen beantwoorden. Stapsgewijs ga je vooruitgang boeken en kun je jezelf ontwikkelen. Dit biedt jou niet alleen de mogelijkheid om goed te presteren op jouw test, maar ook om meer mogelijkheden voor jezelf te creëren voor de toekomst. Een capaciteitentest geeft jou namelijk ook meer inzicht aan jezelf. De Competentie: Zelfkennis kun je daarna weer inzetten tijdens de rest van jouw assessment en tijdens de rest van jouw carrière.


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen