Bij veel sollicitatieprocedures wordt gebruik gemaakt van een assessment. Dit assessment kan spannend zijn, omdat je zonder informatie niet goed weet wat je kunt verwachten. Daarom kun je een oefen assessment maken. Een oefen assessment geeft jou namelijk veel inzichten over het daadwerkelijke assessment en geeft jou daarbij ook tips om verder te komen en de vraagstelling onder de knie te krijgen. Zorg daarom dat je alle informatie doorleest en ga goed voorbereid het uiteindelijke assessment in. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onderaan de pagina onze assessment trainingen.
Inhoudsopgave
- Wat is een assessment?
- Rollenspel op het assessment
- IQ-test op het assessment
- Capaciteitentest op het assessment
- Voorbereidingstips voor op het assessment
- Jouw uitslagen op een oefen assessment kunnen jou helpen om te ontwikkelen
- Nog meer oefenen voor het assessment
- Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!
Wat is een assessment?
Wat is een assessment? Dit is een beoordeling aan de hand van een aantal tests. Aan de hand van deze tests wordt bepaald of je voor een bepaalde functie geschikt bent en kunt worden aangenomen. Daarnaast wordt jouw bekwaamheid getest, zodat de werkgever een goed beeld van jou heeft. Er bestaan verschillende soorten assessments, die allemaal een andere inhoud kunnen hebben:
Een werkgever kan deze assessments invullen naar gelang de functie. Als je bijvoorbeeld voor Koninklijke TenCate NV assessment aan de slag wilt gaan, zal je een ander assessment tegenkomen dan bijvoorbeeld bij Van Doorne assessment.
Rollenspel op het assessment
Welk assessment je ook doet, er zijn altijd een aantal onderdelen die terug kunnen komen. Een daarvan is een rollenspel. Dit zijn praktijksimulaties waarbij je een bepaalde rol toebedeeld krijgt. Aan jou de taak om je goed in te leven in deze rol en jouw kwaliteiten en competenties te laten zien. Een van de competenties is de Competentie: Luisteren. Je moet namelijk goed naar jouw tegenspeler luisteren en aan de hand hiervan met antwoorden en oplossingen komen. Daarnaast is de competentie: gesprek voeren belangrijk en zal je gebruik moeten maken van jouw communicatieve vaardigheden. Een gesprek even stil laten vallen is mogelijk, maar je moet te allen tijde weer terugkeren naar het daadwerkelijke gesprek en het doel bereiken dat jij voor ogen hebt.
IQ-test op het assessment
Ook een IQ-test is onderdeel van het assessment. Deze test zit eigenlijk overal in verwerkt. Afhankelijk van jouw sollicitatie moet je een aantal tests maken die jou toetsen op jouw taal- en rekenvaardigheden, logisch redeneren en ruimtelijk inzicht. Het gemiddelde IQ ligt op 100. Scoor je hoger dan 100, dan betekent dat dat je slimmer bent dan een gemiddeld persoon. Daarnaast zit bij ieder assessment minimaal een interview. Dit kan gezien worden als een sollicitatiegesprek, maar heeft een andere inhoud. Tijdens dit interview gaat iemand van het bedrijf een gesprek met jou aan over jouw karakter, sterke en zwakke punten. Op deze manier krijgt het bedrijf namelijk een goed beeld van jou en kun je jouw kwaliteiten nogmaals in de strijd gooien.
Capaciteitentest op het assessment
De verschillende onderwerpen die je kunt vinden bij een oefen assessment zijn figuur– en cijferreeksen, numeriek, abstract en verbaal redeneren, begrijpend lezen, rekenvaardigheid, analogieën, syllogismen, diagrammen, woordenschat en matrix. Als je bij een website jouw oefen assessments maakt, heb je kans dat jouw persoonlijke score bijgehouden wordt. Daarnaast kun je deze zelf bijhouden door jouw scores op te schrijven. Zo zie je jouw vooruitgang en kun je jezelf extra gaan concentreren op de onderdelen waar jij lager op scoort.
Voorbereidingstips voor op het assessment
Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op het assessment. Er zijn veel oefen assessments te vinden op het internet, waarbij je kennis kunt maken met alle onderdelen en jouw competenties zult zien. Iedere toets is anders, waardoor je bij iedere sollicitatieronde opnieuw zult moeten voorbereiden.
Zet alles overzichtelijk onder elkaar voor meer inzicht
Maar hoe maak je een tijdsindeling? Bij het maken van een tijdsindeling is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat er allemaal gedaan moet worden en hoeveel tijd ervoor beschikbaar is. Schrijf daarom alle werkzaamheden op, zodat je hier een goed overzicht van hebt. Daarna schrijf je een schatting van de benodigde tijd erachter. Kijk hierbij naar wat haalbaar is op een dag en zorg ook voor de nodige rust en ontspanning. Dit plan van aanpak kun je op ieder gewenst moment aanpassen. Als jij ziet dat je voor bepaalde onderdelen meer of minder tijd nodig hebt, pas je hier jouw planning op aan. Je zult merken dat je naargelang je meer oefent minder tijd nodig gaat hebben voor alle onderdelen en jouw scores beter worden.
Ken de inhoud van de vacature om je beter voor te bereiden
Voordat je aan een oefen assessment begint, is het belangrijk om de inhoud van de vacature te kennen. Hierin zijn vaak al hints te vinden naar hoe een assessment eruit kan komen te zien. Ook is het verstandig om zoveel mogelijk informatie over het bedrijf op te zoeken, wat je in kunt zetten in bijvoorbeeld het rollenspel of het interview. Als jij een functie wilt gaan uitoefenen waarbij je veel met cijfers werkt, kun je ervanuit gaan dat dit ook tijdens het assessment getest wordt. In een callcenter of de verkoop krijg je weer met andere onderdelen te maken. Maak daarom voor jezelf een inschatting welke onderdelen terugkomen bij het assessment of vraag deze informatie op bij het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt.
Meer zelfvertrouwen om het assessment te kunnen maken
Oefening baart kunst. Zelfs onderwerpen die jou niet liggen, kunnen verbeteren. Push jezelf echter niet als je merkt dat er geen vooruitgang meer inzit. Jouw intelligentie is namelijk niet oneindig en uiteindelijk kun je niet meer bijleren. Inzicht hebben in de Competentie: Leervermogen en de Competentie: Zelfkennis is belangrijk. Ga daarom voor een mooie score en raak gewend aan de vraagstelling van alle antwoorden. Hierdoor kun je sneller antwoorden en maak je ook minder vaak fouten. Ook heb je met oefenen jouw zelfvertrouwen sneller onder controle. Hierbij ervaar je minder Nervositeit voor het assessment en kun je ook met concentratie werken aan de officiële test.
Jouw uitslagen op een oefen assessment kunnen jou helpen om te ontwikkelen
Een oefen assessment maken zorgt er dus voor dat je met zelfvertrouwen het assessment in gaat. Een goede voorbereiding is daarbij niet alleen het oefenen van de toetsen, maar ook de reistijd en alle andere zaken van die dag plannen. Zo voorkom je dat je stress ervaart en kun je knallen op de locatie. Aan het einde ontvang je een assessmentrapport. Wat is een assessmentrapport, vraag je jezelf wellicht af. Dit is een rapportage van de gehele assessmentdag, waarin ook de uitslagen vermeld staan. Daarnaast zal jouw assessor hier feedback en tips in vermelden, zodat je ook in de toekomst jezelf nog kunt ontwikkelen en kunt werken aan ieder ontwikkelpunt.
Nog meer oefenen voor het assessment
Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.